Lezingenserie over hunebedden in Europa

0
2508

Binnenkort begint een nieuwe lezingenserie bij het Hunebedcentrum. Hendrik Gommer neemt ons mee op zijn reis langs de Noord-Europese hunebedden. Hij heeft er intussen veel bezocht en heeft er diverse boeken over geschreven. In vijf lezingen verdeeld over vijf maanden kunt u deze reis meemaken.

 

We hebben in Nederland totaal 54 hunebedden en die koesteren we. Toch is het maar een fractie van de duizenden hunebedden die Europa telt. De lezingenreeks ‘Hunebedden in Europa’ begint op zondag 12 november 2017 met de Nederlandse hunebedden, maar dat is slechts een inleiding voor de presentaties die zullen volgen. Hendrik Gommer reist met zijn camper langs de hunebedden van Europa voor zijn serie Mythische Stenen. Iedere regio heeft zijn eigen vormen, maar het basisprincipe is gelijk. Twee draagstenen met een dekstenen maken een kamer. Soms wordt er een gang aan toegevoegd. Soms maken kransstenen het geheel af, soms ook niet.

In deze reeks vertelt Gommer over wat hij gezien heeft en wat hij heeft geleerd. Hij probeert ook verbanden te leggen. Waarom liggen er zoveel potscherven in de kamers van sommige Nederlandse hunebedden? Werden er werkelijk honderden mensen in een hunebed begraven? Waarom deden mensen zoveel moeite om zo’n monument te bouwen? En wat moeten we met de verhalen over reuzen, de kabouters en de buitenaardse wezens? Gommer komt met verklaringen, maar gaat ook graag de discussie aan. En natuurlijk heeft hij ook anekdotes over de reizen die hij gemaakt heeft. Voor een voorproefje kunt u kijken naar een uitzending van Spijkers met Koppen (april 2017).
http://www.nporadio2.nl/spijkersmetkoppen/gemist/video/4726/hunebedden

(Baronenshøj, Als, Denemarken; Foto: Koos Tervooren)

Het programma:

Zondag 12 november – Hunebedden in Nederland
Zondag 14 januari- Hunebedden in Nedersaksen
Zondag 11 februari – Hunebedden in Schleswig-Holstein
Zondag 18 maart – Hunebedden in Jutland
Zondag 15 april– Hunebedden in Funen/Seeland

Plaats: Hunebedcentrum Borger
Tijd: 13.00 – 15.00 uur
Entreeprijs: 5 euro (inclusief een kop koffie/thee)

U hoeft u niet aan te melden voor de lezingen. 

Meer informatie over de boekenserie Mythische Stenen is te vinden in een eerder verschenen artikel in het Hunebednieuwscafe: https://www.hunebednieuwscafe.nl/2017/02/mythische-stenen-in-europa/

Komt u ook!

Het eerste boek in de serie Mythische Stenen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.