Met ruim 150 medewerkers (ruim 100 vrijwilligers) en bijna 90.000 bezoekers per jaar gebeurt er van alles in en om het Hunebedcentrum. Ria Blom neemt u mee achter de schermen en volgt elke week iemand anders in zijn werk.

Afgelopen zaterdag 16 september liep Ria mee met ruim 300 bezoekers van de Nacht van mythen en legenden! Stap voor stap neemt zij u mee…

In het spoor …. een bezoeker tijdens de Nacht van Mythen en Legenden

Het door honderden fakkels verlichte terrein van het Hunebedcentrum ligt er stil en nog nadampend van de regen bij als de eerste bezoekers arriveren. Er wordt een drankje op ijstijd temperatuur geserveerd. Dan blaast een hunebedbouwer op zijn hoorn ten teken dat de nacht kan beginnen.

In het Oertijdpark wordt een Drents gedicht voorgedragen over de kerktorens van “Slien” en “Hesseln”. Het is fijn om te luisteren naar de mooie Drentse taal, ook als je het niet verstaat.

Verder gaat het, over het door fakkels verlichte pad. Bij een vuurtje zit een echtpaar uit de Midden Steentijd voor hun door de storm verwaaide hut. We horen dat het met de kinderen die eikels gingen verzamelen bijna verkeerd afliep. In het bos kwamen ze een boos everzwijn tegen. Gelukkig wisten de jagers hier wel raad mee.

Halverweg het smalle pad vertelt de oude Bert over het meisje van Yde. Zijn opa haalde dit arme kind met een baggerbeugel uit het moeras. Opa kreeg de schrik van zijn leven, hij dacht dat het de duivel was. De oude vrouw Mary vertelt dat het een onschuldig pubermeisje was die lang geleden is geofferd. Met de waarschuwing om vooral niet achter dwaallichten in het moeras aan te gaan, wordt het pad richting de Steentijd genomen.

Het vuur brandt in de boerderij van de hunebedbouwster.  Ze vertelt over een jong meisje en dat het water halen bij de rivier niet zonder gevaar is: drie wolven bezorgen het meisje de schrik van haar leven. Maar er komt redding uit onverwachte hoek.

Door de boerderij uit de Bronstijd leidt het pad naar de IJzertijd. Een wijze vrouw vertelt over Klein Paard en Groot Paard en hoe heel lang geleden een jager het paard zover kreeg om voor de mens te gaan werken. Moeder Aarde en zuster Maan spelen in deze legende geen onbelangrijke rol.

Tenslotte zingt Daisy, een talent uit de 21e eeuw, haar zelfgeschreven liedjes omringd door het grote hunebed en een enthousiast publiek. Het is een sfeervolle afsluiting van deze Nacht vol verhalen.

D27 by night. Photo Oebele Gjaltema

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.