Archeon is een openluchtmuseum dat de bezoekers meeneemt langs huizen en bewoners vanaf de midden steentijd tot en met de middeleeuwen. Daarnaast staat op het terrein van Archeon ook het Archeologiehuis waarin archeologische artefacten uit de omgeving getoond worden.

Vermaak met archeologische knipoog

Het terrein van Archeon is per tijd ingericht zoals het was, met nederzettingen die passend zijn bij elke tijd. Zo zijn er in de midden steentijd twee hutten te bezichtigen en uit de steentijd, bronstijd en ijzertijd enkele boerderijen. Uit de Romeinse tijd is een badhuis, een tempel en een gladiatorenarena nagebouwd en in de Middeleeuwen is het mogelijk een bezoek te brengen aan een handelsstaat of aan het klooster. Daarnaast is in elke tijd wel iets te beleven zoals peddelen in een boomstamkano uit de midden steentijd, zwaardvechten in de Middeleeuwen tot het bijwonen van echte gladiatorengevechten uit de Romeinse tijd. In elke tijd wordt de bezoeker begeleidt door een inwoner uit die tijd die alles kan vertellen over zijn of haar tijd.

Gladiatoren in actie. Bron: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:2006-05_Archeon_Romeinse_soldaten.JPG

Archeologiehuis

In het Archeologiehuis staan de vondsten uit Zuid-Holland centraal. Hier zijn onder andere aardewerk, munten en wapens te bezichtigen. Uniek is het bronstijdgraf uit Wassenaar met overblijfselen van 12 personen die met geweld om het leven zijn gekomen. Het Archeologiehuis laat onder andere zien hoe een depot er uit ziet. De bezoeker kan ook zelf aan de slag met laboratoriumtafels om vondsten te determineren en nog veel meer te ontdekken uit de collectie.

Topstukken

In het Archeologiehuis zijn bijzondere vondsten te zien vanuit de prehistorie maar ook vanuit de Romeinse tijd en de Middeleeuwen. Een bijzondere vondst uit de prehistorie is de Vleugelbijl. Een andere bijzondere vondst is het massagraf uit Wassenaar van 1700 v.C. Uit iets latere tijd komt de Gladius, een kort Romeins zwaard. Ook een stuk van een toegangspoort bij Alphen aan de Rijn is te bezichtigen.

Gladius zoals deze eruit zag in de Romeinse tijd. Bron: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Uncrossed_gladius.jpg

Locatie

Archeon/Archeologiehuis Zuid-Holland
Archeonlaan 1a
2408 ZB Alphen aan den Rijn
tel: 0172 – 44 77 44

www.archeon.nl

www.archeologiehuiszuidholland.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.