Cursus: Wat zwerfkeien ons vertellen

0
2116

Wie zich interesseert voor zwerfstenen denkt al snel aan gletsjers en ijstijden. Zo’n 150.000 jaar geleden maakte ons land op ongeëvenaarde manier hiermee kennis. Met het ijs arriveerden miljarden grote en kleine zwerfstenen. Stuk voor stuk zijn het brokstukken van rotsen die ooit deel uit maakten van diepe oceaanbodems of hooggebergten en alles wat hiermee samen hangt. Toen het ijs verdween bleven zwerfstenen als stille getuigen van die barre tijd in ons landschap achter.

Pakken we zo’n steen op dan staan we aan het begin van een boeiend verhaal. Zwerfstenen zijn verhalenvertellers over gebeurtenissen die de aarde vormden en veranderden, van vaak miljoenen of zelfs miljarden jaren terug. Ze vertellen over onderzeese vulkaanketens, het openscheuren van de aardkorst, verschrikkelijke vulkaanuitbarstingen, dramatische gebeurtenissen diep onder onze voeten en verdwenen hooggebergten.

  

Op zes achtereenvolgende avonden leert u de taal lezen die zwerfstenen ons vertellen over gebeurtenissen in en op de aarde die lang geleden plaatsvonden, maar die vandaag de dag nog hoogst actueel zijn.

Tijdens de wekelijkse cursusavonden komen onderstaande onderwerpen aan de orde:

1) Zwerfstenen vertellen boeiende verhalen. Scandinavische ‘Himalaya’s’

2) Aardkorstvorming en zwerfstenen. Over bewegende platen, nieuwe aardkorst en basalt.

3) Wat als vulkanen uitbarsten? Zwerfstenen bieden een stevige inkijk.

4) Breken, kneden en mangelen. Wat gebeurt er in de diepte? Zwerfstenen praten ons bij.

5) Smelten, stollen en zwerfsteenrapakivi’s. ‘Huismussen’ onder de zwerfstenen en hun bijzondere ontstaan.

6) Wat als gebergten verdwijnen? Wat er van overblijft vinden we terug in zwerfstenen.

Natuurlijk houden wij ons tijdens de cursus ook weer bezig met de praktijk van zwerfstenen. Waar moet je op letten, hoe herken je ze en waar moet je zoeken.

De cursus wordt gegeven in het Kenniscentrum van het Hunebedcentrum in Borger. De cursusavonden vinden steeds plaats op woensdagavond. Aanvang 20.00 uur, einde omstreeks 22.00 uur. De zaal is officieel open van af 19.30 uur.

De eerste cursusavond vindt plaats op woensdagavond 10 januari 2018.

Tijdens de pauze maar ook vooraf is er gelegenheid om uw zelf gevonden stenen te laten zien en te laten determineren.

Parkeren is mogelijk op de grote parkeerplaats aan de Hunebedstraat en, indien plaats, op de kleine parkeerplaats aan de Bronnegerstraat.

Opgave van deelname bij Harrie Wolters (hwolters@hunebedcentrum.nl).

Kosten deelname aan deze zes cursusavonden Euro 65,= U wordt verzocht het cursusbedrag op de eerste avond contant te voldoen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.