Een dag als bronstijdboerin in het Oertijdpark

0
1558

Als bronstijdboerin is elke dag aan het werk in het Oertijdpark bij het Hunebedcentrum anders. Voor bezoekers is het leuk dat ze iets kunnen doen, naast uiteraard jouw verhaal als boerin. Je leeft in het Oertijdpark dus je bent druk bezig met de taken in en om het huis. De bezoekers vragen je over de bronstijd, je boerderij en je leven. Wat doe je zo al?

 1. Je maakt je eigen kookpot, drinkkom, deksel, kaasvorm, mal, kroes, lamp, weefgewicht, spintol, kraal of beestje van klei en bakt deze af;
 2. Je maakt van bot of gewei je eigen speerpunt, pijlpunt, snorrebot, priem, naald, vishaak, bijl, dissel, kam, kralen, fluitje, schrabber, bikkel, hanger, mes of hamer;
 3. Je verzamelt huid, bot, gewei, tanden, hoeven, pezen, darmen, blaas, veren, hoorns, vlees en vet van dieren. Je kunt van pees en darm touw twijnen;
 4. Je maakt van hout je eigen bakje, bezem, brandhout, ploeg, garde, lepel, hooivork, boog, hamer, pijl, zwingel, spit, bijlsteel, hak, handvat en snorrebot;
 5. Je maakt je eigen handboorset, vuurboogset, tondel en tondelcontainer van hout, bast en pees (snijden van huid in repen) en maakt hiermee vuur.
 6. Je kookt en conserveert je eten door te koken met steen, drogen van vlees, vis, kruiden, paddestoelen, gewassen en noten, koken in een kuil, koken in een verpakking van leem, maken van pap, bier brouwen, kaas maken, worst maken, kruidendrank/thee maken, roken van eten en het plukken van kruiden. Ook verzamel je voedsel uit de natuur, ook vis en jaag je. Je man en zoon hoeden de dieren: paard, rund, schaap en geit. Je proeft en nuttigt het voedsel en drinken.
 7. Je bent boerin, dus je bewerkt je akkers, zaait ze in, wiedt het onkruid, maakt een vogelverschrikker, je oogst en verwerkt deze, je root de vlas, droogt je oogst, braakt je oogst, zwingelt je oogst, dop je de erwten, dorsen van graan, wannen en droog opslaan;
 8. Je uiterlijk verzorg je natuurlijk ook, je kan jezelf versieren met oker en houtskool, verzin nieuwe patronen door te kijken naar het prachtige aardewerk, maak de stokjes voor het versieren, je kan de kinderen vragen of ze het leuk vinden geschminkt te worden, je kunt met de oker ook voorwerpen versieren;
 9. Muziek was belangrijk in de prehistorie net als nu. Je kunt muziek maken met steentjes, schelpen, fluiten, drums, hout, ratels, hoeven, snorrebot, bot, gewei, kaken, hoorns, zaden en nootjes;
 10. Onderhoud is belangrijk, spullen gaan kapot. Je kunt de wanden repareren door te lemen, ruim je huis op, veeg het huis aan en gooi het veegsel weg, controleer of er schimmel is of beestjes, klop de huiden uit, was de potten af, vul het brandhout aan en raap de prullen op;
 11. In de natuur verzamelen van kruiden, biezen, eetbare onderdelen van planten/struiken/bomen, mos, noten, mest, paddestoelen, hout, wortels, fruit, tondel, bast, hars en grassen.
 12. Met de planten kun je van gras, bies en bast een touw twijnen. Door middel van twijnbinding en vlechten kun je hoed, schoen, messchede, schepnet, mand (o.a. wan), visnet , lasso en fuik maken.
 13. Kinderen speelden in prehistorie ook, denk aan bikkelspel, inuitspel, poppetjes, alles mini, bootjes, beestjes en fluitjes.
 14. Bij textiel kan je denken aan vlas en wol bewerken, wol verven, weven, sprangen, naaldbinden, naaien, vilten, bandweven, kaartweven, het maken en repareren van kleding, het maken van buidels, muts, voorraadzakken, riemen, sokken en dekens.
 15. Bij steen bewerken kun je denken aan het bewerken van vuursteen. Je kunt klingen slaan, vuistbijl maken, sikkels maken, schrabbers maken, bijlen maken, pijlpunten maken, etc. Stenen moeten worden geboord, namelijk bijlen voor de steel, kralen/hangers (git, barnsteen) en stenen voor de netten of weefgetouw. Stenen kunnen worden gebruikt voor koken, zogenaamde kookstenen. Bijlen worden vaak nog geslepen op slijpsteen, zowel vuursteen als steen.
Bronstijdboerin bij het vuur.

Het verhaal van de bronstijdboerin

De bronstijdboerin kan alleen iets vertellen over de bronstijd, maar welke onderdelen behoren hier toe? De bronstijdboerin is altijd te vinden in de Bronstijdboerderij en het erf met een Bronstijdakker. Af en toe kunnen bronstijdboerinnen druk zijn met het bakken van potten of het smelten van brons op het experimententerrein. Een prachtige locatie waar de bronstijdboerin haar verhaal kan vertellen is uiteraard de veenweg met het tempeltje van Bargeroosterveld en daarachter de grafheuvel van de hoofdman van Drouwen, maar vergeet zeker het hunebed niet als locatie voor storytelling. Ook in bronstijd was het hunebed in gebruik als graf en plek voor rituelen.

Graanspieker van het bronstijderf.

Doemuseum, dus de handen uit de mouwen

Archeologische openluchtmusea en dus ook ons Oertijdpark zijn de ideale plek om hand-on educatieve activiteiten te laten doen door bezoekers. Sommige bezoekers zullen hier geen behoefte aan hebben, andere zullen na enige tijd aan toch besluiten iets te willen doen en anderen willen echt aan de slag. Een groep bezoekers aan archeologische openluchtmusea verwachten ook echt iets te doen of in ieder geval iets te zien wat andere bezoekers doen. Een doelgroep die graag iets doet, zijn zeker kinderen en jongeren. In de vakanties organiseren we kleine activiteiten van enkele minuten, zodat iedereen aan bod komt. In het Bronstijdboerderij kun je denken aan: ploegen in de akker (mits zonder gewassen), vuur maken met markasiet of pyriet, vuur maken met een vuurboog, een kaars maken van bijenwas, een touwtje twijnen van bieze, brandnetel of vlas, een draadje spinnen, een stukje bandweven en ga zo maar door.

Gekaarde wol, klaar om te gebruiken

Ook een dagje bronstijdboerin zijn?

Het Hunebedcentrum is altijd op zoek naar nieuwe oermensen. Diverse vrijwilligersdagen kan je een dagje ongedwongen ervaren wat het werk in het oertijdpark inhoudt en eventuele vragen stellen omtrent kennis of vaardigheden. Ook starten we binnenkort weer met een inspiratiecursus voor nieuwe vrijwilligers. Meer weten? Neem contact op met Maurice Weekhout(mweekhout@hunebedcentrum.nl).

Bronstijdboerin hangt het graan op.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.