Een dag als hunebedbouwster in het Oertijdpark

0
2059

Als steentijdvrouw is elke dag aan het werk in het Oertijdpark bij het Hunebedcentrum anders. Voor bezoekers is het leuk dat ze iets kunnen doen, naast uiteraard jouw verhaal als steentijdvrouw. Je leeft in het Oertijdpark dus je bent druk bezig met de taken in en om het huis. De bezoekers vragen je over de steentijd, je huis en je leven. Wat doe je zo al?

 1. Je maakt je eigen kookpot, drinkkom, deksel, kaasvorm, lamp, weefgewicht, spintol, kraal of beestje van klei en bakt deze af;
 2. Je maakt van bot of gewei je eigen speerpunt, pijlpunt, snorrebot, priem, naald, vishaak, bijl, dissel, kam, kralen, fluitje, schrabber, bikkel, hanger, mes of hamer;
 3. Je verzamelt huid, bot, gewei, tanden, hoeven, pezen, darmen, blaas, veren, hoorns, vlees en vet van dieren. Je kunt van pees en darm touw twijnen;
 4. Je maakt van hout je eigen bakje, bezem, brandhout, graafstok, garde, lepel, hooivork, boog, hamer, pijl, zwingel, spit, bijlsteel, hak, handvat, speer en snorrebot;
 5. Je maakt je eigen handboorset, vuurboogset, tondel en tondelcontainer van hout, bast en pees (snijden van huid in repen) en maakt hiermee vuur.
 6. Je kookt en conserveert je eten door te koken met steen, drogen van vlees, vis, kruiden, paddestoelen, gewassen en noten, koken in een kuil, koken in een verpakking van leem, maken van pap, bier brouwen, kaas maken, worst maken, kruidendrank/thee maken, roken van eten en het plukken van kruiden. Ook verzamel je voedsel uit de natuur, ook vis en jaag je. Je man/zoon is op jacht en zoon hoedt de dieren: rund, schaap en geit. Je proeft en nuttigt het voedsel en drinken.
 7. Je bent boerin, dus je bewerkt je akkers, zaait ze in, wiedt het onkruid, maakt een vogelverschrikker, je oogst en verwerkt deze, je root de vlas, droogt je oogst, braakt je oogst, zwingelt je oogst, dop je de erwten, dorsen van graan, wannen en droog opslaan;
 8. Je uiterlijk verzorg je natuurlijk ook, je kan jezelf versieren met oker en houtskool, verzin nieuwe patronen door te kijken naar het prachtige aardewerk, maak de stokjes voor het versieren, je kan de kinderen vragen of ze het leuk vinden geschminkt te worden, je kunt met de oker ook voorwerpen versieren;
 9. Muziek was belangrijk in de prehistorie net als nu. Je kunt muziek maken met steentjes, schelpen, fluiten, drums, hout, ratels, hoeven, snorrebot, bot, gewei, kaken, hoorns, zaden en nootjes;
 10. Onderhoud is belangrijk, spullen gaan kapot. Je kunt de wanden repareren door te lemen, ruim je huis op, veeg het huis aan en gooi het veegsel weg, controleer of er schimmel is of beestjes, klop de huiden uit, was de potten af, vul het brandhout aan en raap de prullen op;
 11. In de natuur verzamelen van kruiden, biezen, eetbare onderdelen van planten/struiken/bomen, mos, noten, mest, paddestoelen, hout, wortels, fruit, tondel, bast, hars en grassen.
 12. Met de planten kun je van gras, bies en bast een touw twijnen. Door middel van twijnbinding en vlechten kun je hoed, schoen, messchede, schepnet, mand (o.a. wan), visnet, lasso en fuik maken.
 13. Kinderen speelden in prehistorie ook, denk aan bikkelspel, inuitspel, poppetjes, alles mini, bootjes, beestjes en fluitjes.
 14. Bij textiel kan je denken aan vlas bewerken, weven, naaldbinden, naaien, het maken en repareren van kleding, het maken van buidels, muts, voorraadzakken, riemen, sokken en dekens.
 15. Bij steen bewerken kun je denken aan het bewerken van vuursteen. Je kunt klingen slaan, vuistbijl maken, sikkels maken, schrabbers maken, bijlen maken, pijlpunten maken, etc. Stenen moeten worden geboord, namelijk bijlen voor de steel, kralen/hangers (git, barnsteen) en stenen voor de netten of weefgetouw. Stenen kunnen worden gebruikt voor koken, zogenaamde kookstenen. Bijlen worden vaak nog geslepen op slijpsteen, zowel vuursteen als steen.
Hunebedbouwster aan het verzamelen.

Het verhaal van de hunebedbouwster

De hunebedbouwer kan alleen iets vertellen over de steentijd, maar welke onderdelen behoren hier toe? De hunebedbouwer is altijd te vinden in het Steentijdhuis of de Steentijdakker, maar kan ook als hunebedbouwer het pijl- en boogschieten begeleiden. Af- en toe kunnen hunebedbouwers druk zijn met het bakken van potten op het experimententerrein. Een prachtige locatie waar de hunebedbouwer haar verhaal kan vertellen is uiteraard het museum, maar vergeet zeker het hunebed niet als locatie voor storytelling.

Onze hunebedbouwers – de eerste boeren in het noorden van Nederland.

Doemuseum, dus de handen uit de mouwen

Archeologische openluchtmusea en dus ook ons Oertijdpark zijn de ideale plek om hand-on educatieve activiteiten te laten doen door bezoekers. Sommige bezoekers zullen hier geen behoefte aan hebben, andere zullen na enige tijd aan toch besluiten iets te willen doen en anderen willen echt aan de slag. Een groep bezoekers aan archeologische openluchtmusea verwachten ook echt iets te doen of in ieder geval iets te zien wat andere bezoekers doen. Een doelgroep die graag iets doet, zijn zeker kinderen en jongeren. In de vakanties organiseren we kleine activiteiten van enkele minuten, zodat iedereen aan bod komt. In het Steentijdhuis kun je denken aan: ploegen in de akker (mits zonder gewassen), vuur maken met markasiet of pyriet, vuur maken met een vuurboog, een kaars maken van bijenwas, een touwtje twijnen van bieze, brandnetel of vlas, en ga zo maar door.

Hunebedbouwster aan het vuursteen bewerken.

Ook een dagje hunebedbouwster zijn?

Het Hunebedcentrum is altijd op zoek naar nieuwe oermensen. Diverse vrijwilligersdagen kan je een dagje ongedwongen ervaren wat het werk in het oertijdpark inhoudt en eventuele vragen stellen omtrent kennis of vaardigheden. Ook starten we binnenkort weer met een inspiratiecursus voor nieuwe vrijwilligers. Meer weten? Neem contact op met Maurice Weekhout(mweekhout@hunebedcentrum.nl).

Broodje bakken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.