De familie Cichorei van cichorei en witlof tot andijvie

0
6639

Tot het geslacht Cichorei behoren: Wilde cichorei (Cichorium intybus) met gekweekte variëteiten en rassen (koffiecichorei, roodlof, witlof, groenlof), andijvie (Cichorium endivia) en wilde andijvie (Cichorium pumilum). De naam komt van het Griekse kioo wat weggaan betekent en choorion wat ‘naast het veld groeit’ betekent. Samen zou dit betekenen: Ik ga langs het veld.

CichoriumIntybus-bloem-kl.jpg
CichoriumIntybus bloem

Wilde cichorei

Roodlof

De groente radicchio rosso wordt al eeuwen in Italië verbouwd en heeft een bittere smaak. Radicchio Rosso groeit als sla op basis van een plant, maar kan ook als witlof worden gekweekt: roodlof (Cichorium intybus var. sativum).

RadicchioChioggiaBestand
Radicchio (5680915288)
Flickr - cyclonebill - Radicchio med gorgonzola og valnødder

Witlof

Witlof (Cichorium intybus var. foliosum) wordt ook wel Brussels lof genoemd en is een bladgroente. De groente wordt verbouwd in het donker waardoor de kleur wit is en niet groen. Net als de eerdergenoemde roodlof is ook witlof een variëteit van de cichorei. In het verleden was witlof bitter, maar tegenwoordig zijn de rassen minder of bijna niet bitter van smaak.

Endives au marché

Tussen de groentes andijvie en witlof zit de bladgroente groenlof (Cichorium intybus var. foliosum). Deze groente wordt in het najaar geteeld en de oogst zijn langwerpige kroppen met een lekkere milde smaak. Ook deze groente kan gekookt en rauw worden gegeten. Het zaaien gebeurt in april tot juni en het oogsten kan van september tot november.


Andijvie

Andijvie (Cichorium endivia) is nauw verwant aan witlof en is een eenjarig bladgewas. Gedurende het hele jaar is de groente beschikbaar. Mogelijk is dit een kruising tussen de wilde cichorei en de witlof. Andijvie kan gekookt en rauw gegeten worden. Heerlijk is de groente in de bekende rauwe andijviestamppot met spekjes. De gele binnenkant is lekker in salade. Van half juni tot half november komt het van de grond en de rest van het jaar uit de glastuinbouw. Andijvie is gezonde groente, met name de buitenste bladeren zijn rijk aan vitamine A en C en tevens aan mineralen. De oorsprong van deze groente lijkt in het Mediterrane gebied te liggen. In de zestiende en zeventiende eeuw verspreidt het gewas zich door West- en Centraal-Europa. In Nederland wordt de breedbladige andijvie gekookt gegeten, pas later eten we de krulandijvie. Deze krulandijvie wordt vooral rauw gegeten in salade. In de negentiende en twintigste eeuw kenden we in Nederland vijftig rassen. Vandaag de dag worden er 16 rassen geteeld.

Andijvie bloei
Andijvie bloei
Andijvie december
Andijvie december
Frisée

Wilde andijvie

Deze soort heeft net als de andijvie zijn oorsprong in het Mediterrane gebied. Net als de andere soorten binnen het geslacht Cichorei zijn de bladeren eetbaar. De plant groeit in het wild in het gebied van oorsprong: het Middellandse zeegebied.

Cichorium pumilum
Cichorium pumilum

Conclusie

Het lijkt erop dat pas vanaf de Romeinse Tijd de wilde cichorei voor handen was, maar nieuwe vondsten kunnen dit beeld snel aanpassen. Ook bij deze groente is het bijzonder dat dit gewas voor ruim vijf soorten groenten heeft gezorgd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.