Graan malen – stap voor stap

0
3568

Vanaf de nieuwe steentijd wordt er graan gemaald. Het graan maalde de hunebedbouwers tot meel en met het meel werden pap, brood en koeken gemaakt. Dat weten we omdat we vanaf deze tijd maalstenen vinden. De eerste maalstenen bestonden uit een platte steen (de ligger) waarop met de tweede rondere steen (de loper) het graan werd gemalen. Op deze manier malen is erg arbeidsintensief en waarschijnlijk had de mensen in de prehistorie dus ook niet elke dag brood. Met deze activiteit leer je dat veel taken in de prehistorie veel tijd kosten. Het bakken van brood en het koken van pap zijn simpele en dagelijkse taken, maar kosten een hoop tijd. Deze activiteit is leuk voor alle leeftijden en duurt ongeveer 10-15 minuten.

Benodigheden:

Maalsteen
Graan
Een lap linnen of leer

Stap voor stap voor steentijd en bronstijd

 1. Leg onder de maalsteen een lap om te zorgen dat het graan wordt opgevangen en niet verloren gaat. Het graan valt erop en kan opnieuw gemaald worden indien nodig en anders kan de meel meteen in pot om verder te worden verwerkt;
 2. Ga op je knieën bij de maalsteen zitten (zo kan je kracht zetten);
 3. Leg graankorrels op de steen (de ligger);
 4. Pak de kleine steen (de loper) en maal het graan door de steen te wrijven over de ligger;
 5. Maal de graankorrels tot dat deze fijn genoeg is;
 6. Doe de meel in een pot zodat deze verder kan worden bewerkt;
 7. Ga door totdat je voldoende meel hebt gemaakt. Van de meel maak je lekkere pap of bak het tot lekkere koekjes, brood en pannekoeken;
 8. Maak de maalsteen schoon, verzamel de meel ook van de doeken in een pot en reinig de doeken.

De vijzel – uitgeholde boomstam

Op een andere manier het graan fijn stampen tot meel kan ook. Tot op heden worden in verschillende gebieden deze techniek toegepast. In een holle boomstam wordt het graan gelegd waarna er met een houten boomstam (de stamper) op wordt gestampt. Een soort vijzel zou je kunnen zeggen.

Pilon
Vrouwen in Kaapverdie.
Rond het einde van de ijzertijd komen de echte ronde maalstenen. In het midden van de maalsteen is een gat gemaakt waarin het graan wordt gedaan. Met een houten handvat wordt de bovenste steen rondgedraaid en wordt het graan vermalen. Deze manier zou 8 keer sneller zijn dan de eerste manier. In een uur zou 2 kilo graan zijn gemalen.

Stap voor stap voor ijzertijd

 1. Leg onder de maalsteen een pot om te zorgen dat het graan wordt opgevangen en niet verloren gaat;
 2. Neem een hand graan en doe deze in het gat bovenin de steen;
 3. Til de bovenste steen op zodat het graan goed tussen de twee stenen komt;
 4. Draai de stok rond;
 5. Maal de graankorrels tot dat  je voldoende meel hebt gemaakt;
 6. Maak de maalsteen schoon.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.