Het Hunebed slaat terug!

0
2196

Op 17 oktober jl. landde met veel geraas de Traumahelikopter op het graslandje naast hunebed D.27, het grootste hunebed van Nederland en topstuk uit de Canonmusea van Nederland. Er was een jongetje van het hunebed gestuiterd en buiten westen geraakt. Loeiende sirenes van politie, ambulance en de zware rotor van de Traumahelikopter gaven aan dat het ernstig was.

 

Een paar dagen daarvoor was ook al een klimmend kind met zijn hoofd tegen twee dekstenen stenen gekletterd. Voor ik daar verder ook maar iets over schrijf, stel ik u graag eerst gerust. met beide kinderen is het goed afgelopen, de ouders kwamen met de schrik vrij.

Waar het mij om gaat is, dat we niet alleen het hunebed moeten beschermen, maar ook de mensen die er zo nodig op willen klimmen. Dat moet stoppen voor het helemaal fout afloopt. De oplossing die ik voorstel, is morgen te realiseren en ik roep er toe op, omdat wij als Hunebedcentrum er geen zeggenschap over hebben, maar er wel op worden aangekeken. Het is voor veel mensen al een onverteerbare aanblik dat horden mensen het oudste monument – een graf nota bene – van ons land het hunebed zien als klimtoestel. Voor elke speeltuin zou het volledig afgekeurd worden, omdat het niet veilig is. Het lullige bordje ter waarschuwing ( “Het beklimmen van het hunebed geschiedt voor eigen risico”) werkt averechts. Je wordt eerder op het idee gebracht, dan dat je er voor gewaarschuwd wordt en heeft geen ander doel, dan de overheid te vrijwaren voor schadeloosstellingen bij ongelukken. Zo precies als we naar speeltuinen kijken, zo ver kijken we weg bij het beklimmen van hunebedden.

In Engeland spannen ze om Stonehenge een touw en geen mens haalt het in zijn hoofd binnen de afrastering zich te begeven. Er zijn veel mensen bijeen en er is dan dus sociale controle. Laten wij dat ook doen: een touw spannen om hunebed D.27 en we hangen er bordjes aan met een verbod om zich binnen de touwen te begeven. Dat is goed voor het hunebed, iedereen kan het nog gewoon fotograferen en bekijken zolang hij wil en vanuit welke hoek dan ook, maar klimmen kan niet meer. Goed ook voor al die duizenden mensen die zich het gevaar niet bewust zijn van een smak tegen een megaliet, die niet meegeeft. Minder breuken van polsen, jukbeenderen, of erger hersenschuddingen en hersenletsel. Hunebedden beschermen en mensen beschermen in één beweging.
De Traumahelikopter is een wake-up-call. Ik roep het Drentse Landschap en de Hunebeddenbeheergroep op deze maatregel z.s.m. door te voeren. Het is een eerste proefmaatregel voor het meeste bezochte exemplaar van al onze hunebedden. We kunnen na een tijdje beoordelen, of het helpt, of dat er meer moet gebeuren. Willen ze dat niet, dan doet Provincie Drenthe er goed aan het hunebed in erfpacht aan het Hunebedcentrum te schenken. Dan is het morgen geregeld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.