Het Hunebedcentrum is gelegen naast het grootste hunebed van Nederland, en is een unieke combinatie van een openluchtmuseum en een ‘regulier’ museum. Beide typen musea zijn bekend, maar een combinatie van beide komt niet vaak voor. De kern van de collectie is het archeologisch erfgoed van de prehistorie met een nadruk op de late steentijd; de tijd van de hunebedbouwers.

In het openluchtmuseum, het Oertijdpark, is een wandeling te maken door 150.000 jaar geschiedenis van Drenthe. Via allerlei gebouwen uit diverse perioden, akkers en kleinere objecten maakt u een reis door de tijd. In weekenden en in vakantieperiodes zijn er mensen uit de diverse perioden aanwezig en laten u zien hoe het dagelijks leven in de bewuste periode er aan toeging.

Ook is het Hunebedcentrum een van de poorten van het De Hondsrug Unesco Global Geopark. De bijbehorende expositie vertelt het verhaal van het geologische ontstaansgeschiedenis en laat u kennismaken met de eerste bewoners van het Hondsrug-gebied. Het Hunebedcentrum beschikt verder over de grootste keientuin van Nederland, hier ligt een verzameling van zwerfkeien die door de ijstijd naar ons gebied zijn bedracht.

D27, het grootste hunebed van Nederland. Hij ligt pal naast het Hunebedcentrum

Archeologische voorwerpen

Het allergrootste archeologische voorwerp is hunebed D27, welke naast het museum staat. Deze grafkamer staat al 5.400 jaar op dezelfde plek, dus eigenlijk moet er gezegd worden dat het Hunebedcentrum naast het hunebed staat. En omdat dit hunebed nooit officieel is opgegraven liggen onder de grond nog tal van archeologische voorwerpen, waarover alleen maar gespeculeerd kan worden.

Aardewerk van de hunebedbouwers.

In het museum wordt de nadruk gelegd op het verhaal van de hunebedbouwers, denk hierbij aan kleding, huizen, (graf)rituelen en het dagelijks leven. Dit verhaal wordt onderstreept door de vondsten uit opgravingen zoals bijlen, kommen, emmers, schaaltjes, sieraden en natuurlijk de trechterbekers. Bijna alle vondsten zijn van aardewerk of (vuur)steen en zijn ongeveer 5.000 jaar oud. Ook wordt er een uitstapje gemaakt naar de Romeinse tijd en de Middeleeuwen met aardewerk in de vorm van grote kannen en kruiken.

In de geopark-expeditiepoort van het Hunebedcentrum maken de bezoekers kennis met Neanderthalers, hunebedbouwers en bronstijdboeren aan de hand van enkele vondsten. De archeologische voorwerpen zijn wederom van aardewerk en vuursteen, maar laten heel mooi de ontwikkeling van aardewerk zien door de prehistorie heen.

Replica’s

De aardewerken potten zijn prachtige voorwerpen, maar de prehistorische mens had veel meer voorwerpen. Maar doordat deze voorwerpen van natuurlijk materiaal gemaakt zijn, zijn deze vergaan in de afgelopen 5.000 jaar. Daarom wordt er ook gebruik gemaakt van replica’s, dit zijn objecten die nagemaakt zijn en hierdoor kunnen bezoekers de objecten voelen en ruiken. De grootste replica’s zijn de boerderijen die in het Oertijdpark (het openluchtmuseum) staan, natuurlijk zijn deze boerderijen gevuld met aardewerk, banken, stallen en nog veel meer replica’s die gezamenlijk een inkijk geven in hoe het leven er in de prehistorie aan toe ging.

Replica van een Steentijdhuis.

Topstukken

Het hunebed is het eerste onderwerp in de Canon van de Nederlandse geschiedenis, de 50 momenten uit de geschiedenis die iedere school behandeld bij het geschiedenisonderwijs. Daarom is het Hunebedcentrum uitgeroepen tot Canon Museum. Musea die tot deze categorie behoren hebben alles te maken met deze 50 geschiedkundige momenten. Daarom heeft het Hunebedcentrum een vijftal objecten uitgeroepen tot topstukken. Want deze hebben alles te maken met het hunebed en de hunebedbouwers. Deze topstukken zijn: het hunebed, de trechterbeker, de bijl, het steentijdhuis en de steentijdakker. Deze topstukken zijn verspreid over het gehele terrein van het Hunebedcentrum te bezichtigen.

Locatie

Hunebedstraat 27, 9531 JT, Borger
info@hunebedcentrum.nl
0599-236374

www.hunebedcentrum.nl

Voor artikelen over de onderwerpen van het Hunebedcentrum zie www.hunebednieuwscafe.nl 

Foto Frank Wiersema

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.