Met ruim 150 medewerkers, (meer dan 100 vrijwilligers) en bijna 90.000 bezoekers per jaar gebeurt er van alles in en om het Hunebedcentrum. Ria Blom neemt u mee achter de schermen en volgt elke week iemand anders in zijn werk.

Deze keer gaat Ria op zoek naar de herfst met Davado, de huisfotograaf …

 In het spoor van … de huisfotograaf

Voordat Daphne van Dommelen, ook wel Davado genoemd, ‘s ochtends naar het Hunebedcentrum gaat, moeten er keuzes gemaakt worden. Welke camera gaat mee en welke van de 19 lenzen is geschikt voor de opdrachten van die dag? Voor het fotograferen van de herfst op een grijze dag valt de keuze op een lichtsterke lens en een digitale camera. Samen met Daphne ga ik rond het Hunebedcentrum op zoek naar paddenstoelen, het visitekaartje van de herfst. Als Daphne een mooie vliegenzwam vindt, gaat ze op haar knieën op de natte grond liggen om de zwam te fotograferen. Haar camera staat altijd op handmatige instelling want Daphne wil invloed hebben op het uiteindelijke resultaat en ze houdt van het spelen met de belichting.

Daphne vindt dat ze een droombaan heeft als huisfotograaf van het Hunebedcentrum. Ze maakt foto’s voor tijdschriften, voor de folders van het Hunebedcentrum en voor social media om maar wat voorbeelden te noemen. De diversiteit aan onderwerpen die ze voor de lens krijgt, spreekt haar aan. Ze fotografeert mensen, landschappen, bloemen, insecten en natuurlijk hunebedden. Tientallen foto’s maakt ze iedere dag. Na een fotografie sessie begint dan het proces van bewerken en selecteren. Daphne is een vrouw met ambitie, ze wil zich blijven ontwikkelen en alles leren op het gebied van fotografie, ook in haar vrije tijd. Heel soms gaat ze bewust de deur uit zonder camera maar krijgt daar dan altijd spijt van.

Met de hunebedden heeft Daphne een speciale band sinds ze in het Hunebedcentrum werkt. Ze heeft ze allemaal al vele malen gefotografeerd. “Ze stralen kracht uit en hebben een schoonheid van zichzelf,” aldus Daphne, “en bovendien zijn ze erg fotogeniek.” Hunebed D50 in Noord-Sleen is haar favoriet maar de D21 staat ook hoog op haar lijstje. Ze bezoekt dit hunebed bij Bronneger bijna wekelijks om de zonsondergang te fotograferen. Hoeveel foto’s ze van dit hunebed heeft gemaakt, weet ze niet. Maar zolang ze de perfecte foto van D21 nog niet heeft gemaakt, zal Davado blijven teruggaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.