Koos en JannetteTap

Met ruim 150 medewerkers, (meer dan 100 vrijwilligers) en bijna 90.000 bezoekers per jaar gebeurt er van alles in en om het Hunebedcentrum. Ria Blom neemt u mee achter de schermen en volgt elke week iemand anders in zijn werk.
Deze keer zit Ria in de klas bij een hunebedsuperranger …

In het spoor van … een hunebedsuperranger

Het is schoolvakantie. In een zaaltje van het Hunebedcentrum zitten 15 jonge hunebedrangers, aandachtig te luisteren naar een lezing over een Moeritherium, over een Phioma (“géén pyama”), en over de Mammuthus. Voor de klas hunebedrangers staat Koos Tap. “Geen meneer, geen meester, maar Koos.”

In het dagelijkse leven is Koos Tap een zeer gedreven amateur-geoloog. In de schoolvakanties is hij vaak te vinden in het Hunebedcentrum als hunebedsuperranger. Samen met zijn vrouw Jannette staat hij in de hal van het Hunebedcentrum achter een tafel vol fossielen, stenen en bakjes met zand. Nieuwsgierige jonge bezoekers verdringen zich voor de tafel om mee te kunnen doen aan een quiz over verschillende soorten zand. Ze stellen vragen over de uitgestalde geologische vondsten en Koos en Jannette geven graag antwoord. Voor diegenen die nog meer willen weten, is er de lezing van Koos. Deze keer gaat de lezing over De mammoeten en hun voorouders. Alle kinderen die geïnteresseerd zijn in onderwerpen als mammoeten, ijstijden en fossielen mogen zichzelf een hunebedranger noemen.

Als toegewijde hunebedsuperranger probeert Koos zijn enthousiasme voor verschillende facetten van de geologie over te brengen op de hunebedrangers. Koos vervult de rol van hunebedsuperranger met evenveel passie als hij geologische excursies begeleidt voor amateur-geologen. In zijn hoedanigheid als excursie commissaris van de Drentse afdeling van de Stichting Geologische Activiteiten (GEA) heeft Koos al veel steengroeves in binnen-en buitenland bezocht. Uitgerust met hamer, beitel en een loep gaan de GEA-leden op zoek naar mooie fossielen, mineralen en kristallen. De bloeiende Drentse GEA-afdeling heeft naast haar volwassen leden ook een GEA kids club.

Geologie staat de laatste tijd steeds meer in de belangstelling. Koos vindt dit helemaal niet zo vreemd, “het is toch ook hardstikke interessant!” Dat de hunebedrangers het hiermee eens zijn, blijkt uit de belangstelling waarmee ze de uitleg over de stamboom van de Mammuthus volgen. Na afloop van de lezing vertrekken de rangers met een naslagwerkje over het onderwerp, handig voor een spreekbeurt of als er een werkstuk gemaakt moet worden. Op de website van de GEA is te lezen dat het doel van de stichting is om de belangstelling voor geologie zoveel mogelijk te bevorderen. Aan de hunebedsuperranger Koos zal het niet liggen.

Vorig artikelHet Hunebed slaat terug!
Volgend artikelD22 bij Bronneger als pentekening

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.