Ingrediënten
– 1 stuk gevogelte met hart, lever, maag en nieren (denk aan kip om het makkelijk te maken, de kip was er niet de gehele prehistorie);
– 250 gram gesneden groentes ( denk aan wortel, pastinaak enz);
– fijn gesneden kruiden ( denk aan bieslook en brandnetel);
– 3 liter water ( kijk af en toe bij de kip of er weer water bij moet);
– wat zout.
– wat zout.
Stap voor stap
1. Breng het water met de kip in een pan aan de kook;
2. Laat het koken tot de kip gaar is, minstens 2 uur;
3. Haal de kip eruit en haal het vlees van de botten af. Snij het vlees in stukken.
Voor de beginners hier de uitleg over hoe je de halve/ hele kip ontleed, voor degene die dat al weten, ga verder met stap 4.
Over de rug van de kip ziet u een lijn, daar snijd u de kip door de helft. Nu ziet u makkelijk de botjes, die moet u verwijderen. Als er nog een lever, hart, maag en nieren in zitten, moet u die ook verwijderen. Ik had het geluk dat ze eral uit waren 🙂 Met een vork prikt u in het vlees om te “voelen” of er nog meer botjes in zitten, met de mes schraaft u het vlees van de botjes. Ook het vel moet u verwijderen.
4: Voeg het vlees weer toe in het water;
5: Voeg gesneden groentes toe die langer moeten koken (denk aan kool, wortel, pastinaak, etc.);
6: Na 10 minuten koken voeg gesneden groeten toe die korter moeten koken (denk aan brandnetel, look, peterselie, selderij, etc.) en kook het nog eens 10 minuten;
7: Haal de pan van het vuur en serveer de soep met brood. Eet smakelijk!
Tekst: Nadine Lemmers en Sharon Fuhren.
Foto’s en het bereiden: Sharon Fuhren.
