Oerwijn – mede of honingwijn

2
1555

Ingrediënten

2 lepels meel en 2 lepels water voor zuurdesem;
2,5 liter water
1 kilo honing
fijngesneden bladeren zuring (vier handen vol)
doek
pot

Stap voor stap

1. Doe twee lepels meel en twee lepels water in een schaal en laat deze 8 dagen staan in een warme omgeving. Je roert elke dag even. Je maakt nu je eigen zuurdesem;


2. Pluk en was zuringbladeren.

3. Pak een pan en doe daar 2,5 liter water in met 1 kilo honing. Breng het aan de kook en laat het koken totdat de honing opgelost is;


4. Laat het afkoelen totdat het 38 graden is;


5. Meng er veel zuring doorheen;
6. Meng er de zuurdesem doorheen;


7. Dek de pot af met een doek en wacht 60-90 dagen;


8. Verwijder de doek en schenk de honingwijn koud of warm. Geniet ervan!

Tekst en foto’s door Sharon Fuhren en Nadine Lemmers

2 REACTIES

  1. Ik brouw al jaren mede en dit is wel een heel bijzonder recept..
    Met 3 kg honing op 12 L. water, supergist of champagnegist, looi/citroenzuur en gistvoeding kom je denk ik, tot een zuiverder resultaat.
    Desalniettemin een leuk recept om eens te proberen.

  2. Kan iemand mij vertellen wat de precieze functie is van de Zuring in dit recept?
    gaat dat om de stikstof of om het voorkomen van schimmelvorming of gewoon om de smaak?
    Wellicht alle drie, of totaal iets anders?

    Ik ben erg benieuwd!

    Een zeer vriendelijke groet!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.