Het Rijksmuseum van Oudheden is gelegen aan een prachtige gracht in het museumrijke Leiden. Het museum is al 200 jaar een museum die bezoekers in contact brengt met vondsten en het verhaal erachter. De onderwerpen die het Rijksmuseum van Oudheden behandeld zijn Egypte, Romeinen, Grieken, Etrusken, Nederland & Nabije Oosten, Nederland Romeinse tijd en Archeologie van Nederland.

Archeologische voorwerpen

Het gehele museum staat vol met vondsten, maar archeologische voorwerpen staan het meest centraal in de presentatie van Archeologie van Nederland. Er is een muur gecreëerd met lades met uit elke gemeente een archeologische vondst (natuurlijk is Borger-Odoorn gerepresenteerd door een Trechterbeker). Ook loopt de bezoeker door de tijd aan de hand van archeologische vondsten beginnend bij de Neanderthalers tot en met de Vikingen en ridders.

De trechterbeker uit Borger-Odoorn in het Rijksmuseum van Oudheden

Topstukken

Het Rijksmuseum van Oudheden behandeld onderwerpen uit de Canon van de Nederlandse geschiedenis, de 50 momenten uit de geschiedenis die iedereen op school als lesstof krijgt aangeboden. Het Rijksmuseum van Oudheden is uitgeroepen tot Canon Museum, deze musea hebben alles te maken met deze 50 geschiedkundige momenten. Daarom heeft het Rijksmuseum van Oudheden een vijftal objecten uitgeroepen tot topstukken. Want deze hebben alles te maken met het hunebed en de historie van Nederland. Deze topstukken zijn: de grafgiften van het hunebed D19, de goudschat van Wieuwerd, de fibula (mantelspeld) van Dorestad, de Peelhelm en het Altaar voor Nehalennia. Deze topstukken zijn verspreid door het museum te bezichtigen.

Een topstuk: De Fibula gevonden bij Dorestad. Bron: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Leiden-dorestad.jpg

Locatie

Rapenburg 28
2311 EW Leiden
tel: 071 – 5163 163
e-mail: info@rmo.nl

www.rmo.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.