Spinazie, ijzersterke groente, maar hoe lang al?

0
2464

De spinazie (Spinacia oleracea) is een plant uit de amarantenfamilie en behoort tot het geslacht Spinacia. Andere familieleden zijn Spinacia tetrandra en Spinacia turkestanica. Van nature komen deze laatste soorten hier niet voor. Alleen de ons bekende spinazie is gecultiveerd en zo terechtgekomen in Nederland. De spinazie is een snelgroeiende eenjarige bladgroente en is al snel in het voorjaar te plukken.

Illustration Spinacia oleracea1
Spinazie

Oorsprong

De spinazie werd als eerste geteeld in Perzië. De naam is afgeleid van het Perzische woord اسفناج ‘Esfenaj’. De groente komt nu overal voor met uitzondering van de tropen, maar dit was in het verleden anders. Het was in eerste instantie vooral in China populair en bereikte pas Europa (namelijk Spanje) in de twaalfde eeuw met dank aan de Moren. In de 16e eeuw was de spinazie ingeburgerd in Engeland, maar nog nieuw in Italië. In plaats van het eten van een groente gebruikte men de spinazie als een laxeermiddel (met dank aan het hoge oxaalzuurgehalte).

Spinacia oleracea Breedblad scherpzaad

Popeye

Als kind keek ik vroeger naar de serie Popeye waarin Popeye bij nood spinazie at en dan elk probleem kon oplossen. Nooit heb ik geweten dat deze tekenfilmserie is bedacht om het eten van spinazie in de VS te stimuleren, een vorm van reclame dus.

IJzer

In de volksmond wordt spinazie gezien als een groente met een hoog ijzergehalte. In het verleden is dit gegeven nogal overdreven, maar spinazie heeft inderdaad meer ijzer dan veel andere groentes. Ook is de spinazie rijk aan antioxidanten, vitamine E en caroteen. De groente bevat ook nitriet en men moet dan ook oppassen met spinazie die niet vers is. Vroeger was het advies spinazie niet opnieuw op te warmen, maar met de huidige apparatuur is deze waarschuwing niet meer nodig.

Boiled spinach

Conclusie

Net als veel andere groenten was de spinazie niet in de prehistorie beschikbaar, tenminste in Nederland. Andere groentes met hoge voedingswaarden zullen zijn gegeten, denk aan de brandnetel.

Spinazie vrouwelijke plant (Spinacia oleracea female plant)
Spinazie vrouwelijke plant

Tekst Nadine Lemmers

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.