Zowel de suikerbiet, voederbiet, rode biet als snijbiet komen oorspronkelijk van de zeebiet of strandbiet (Beta vulgaris). Deze plant is nu nog steeds in het wild te vinden, maar ook te verbouwen. In het Oertijdpark kun je deze wilde biet vinden. In dit artikel zal ik ingaan op wanneer en hoe deze biet is gebruikt, maar ook wanneer en hoe deze biet is gekweekt tot de suikerbiet, voederbiet, rode biet en snijbiet.
De strandbiet is de voorouder van de bieten en komt in Nederland zeldzaam voor. De plant is in het wild te vinden aan de voet van zeedijken en duinen. Opvallend is dat de wortel niet of nauwelijks is verdikt. Van nature lijkt de biet in Nederland langs de kust te horen. De plant wordt maximaal 80 cm hoog en de biet kan een eenjarige, tweejarige of vaste plant zijn afhankelijk van de verstoring van de leefomgeving en geografische ligging (HAUTEKEETE, ET.AL., 2002). Van juni tot september bloeit de biet in aren. De biet is zouttolerant en kan groeien op matig zoute gronden. Wilde bieten zijn te vinden langs de kusten van Griekenland tot Syrie tot zelfs in India.
De bladeren zijn eetbaar. De jonge bladeren kunnen als salade worden gegeten. Oudere bladeren kunnen gekookt worden op dezelfde manier als spinazie. De bladeren worden al sinds de prehistorie gegeten. De oudste vondsten komen uit de nieuwe steentijd. Zo’n 3.000 jaar geleden plantten de mensen de biet in de hangende tuinen van Babylon.
Rode biet
Ook de rode biet kan een hoogte bereken van 80 centimeter. Het is een wortelgewas. De knol van de rode biet wordt als groente gegeten- ingelegd, rauw geraspt of gekookt. Ook is de biet geschikt om soep van te maken. Rauw heeft de biet een aardsmaak. Vroeger werd de biet gezien als voedsel voor de armen, maar inmiddels is het een veel gebruikte groente. De kleurstof betanine uit de knol van de biet wordt gebruikt voor het kleuren van gerechten. De kiemplanten of bietenspruiten worden geteeld als bordganering met vooral decoratieve waarde.
De suikerbiet
Voor de winning van suiker wordt de suikerbiet geteeld. Naast aardappelen, mais en tarwe zijn suikerbieten een van de meest geteelde gewassen van Nederland. De suikerbiet is te hard om goed te kunnen eten. Echter in de hongerwinter tijdens de Tweede Oorlog hebben veel mensen hun leven te danken aan de suikerbiet (er waren speciale raspen). De suikerbiet is maximaal 80 centimeter hoog. De bloemen zijn klein en hebben geen opvallende kleuren.

Voederbiet
De voederbiet is dezelfde soort als de suikerbiet, maar heeft een laag suikergehalte. Deze voederbieten stammen uit de 18e eeuw. Vroeger werden veel voederbieten geteeld. Vandaag de dag wordt minder dan 300 hectare voederbieten verbouwd, maar rond 1920 was dit 34.000 hectares. In de herfst werd het blad vervoederd en de bieten ingekuild als veevoer voor koeien in de winter. Mais heeft grotendeels de plek overgenomen van de voederbiet. Inmiddels is er een opleving doordat voederbieten de voeropname bij koeien stimuleert, maar ook een positieve invloed heeft op het eiwitgehalte van de melk. Ook blijkt de voederbiet tegen zilte grond te kunnen in gebieden met verziltingsproblematiek (net als zijn wilde voorouder: de strandbiet).

Snijbiet
Net als de wilde voorouder kunnen de bladeren of de bladstelen worden gegeten van de snijbiet. Deze groente lijkt qua smaak op spinazie, maar toch net anders en herkenbaar. Het gewas wordt het liefst in het voorjaar (maart en april) in de volle grond gezaaid, maar kan tot in de volle zomer (juli – augustus) worden gezaaid. Wanneer het blad tussen de tien en vijftien centimeter is is het klaar om te oogsten, na een paar weken kan opnieuw worden geoogst. Het oogsten kan tot eind september. Bij het zaaien van snijbiet voor bladstelen moet de afstand tussen de zaailingen redelijk groot zijn. Er wordt daarna gewacht tot er planten met stevige bladeren zijn. De bladstelen zonder blad worden gegeten als asperge.

Conclusie
Bijzonder is dat de bieten allen dezelfde voorouder hebben, maar dat deze er wel heel anders uit ziet. In de prehistorie was deze biet al voor handen, de mens heeft daarna deze biet aangepast naar zijn behoeftes. In het Oertijdpark is deze strandbiet te vinden, maar misschien herken je deze biet nu ook wel langs de kust?
Beste Els,
Ik denk zeker dat dit kan, kan er niet iets over vinden.
Je reactie is niet zichtbaar hoor.
De bladeren van de strandbiet zijn in ieder geval een aanrader.
Met vriendelijke groet,
Nadine Lemmers
is snijbiet ook te vinden in het strand HOEK van HOLLAND?
Geen twijfel mogelijk, ben benieuwd of hij te vinden is!
Groeten Nadine