Verhaal van de man die het meisje van Yde vond

1
3893
Meisje van Yde. Foto Drents Museum

Het leven van de veenarbeider is niet makkelijk. Voor dag en dauw staan ze op om vervolgens de hele dag hard aan het werk te gaan. Met baggerbeugels wordt de veenmodder naar boven gehaald. Zware, zwarte modder die met veel kracht en een slurpend geluid uit het troebele water gehaald en vervolgens op de kant gekletst wordt. Deze modder is waardevol, want wanneer het indroogt kan er turf van gestoken worden. En turf, daar was veel vraag naar. Het is namelijk een erg goede brandstof. Maar om dit te krijgen, ploeteren de mannen dagenlang in het zompige veen.

Peat artisanal exploitation2.jpgZo ook Willem Emmens van 28 jaar en de negentienjarige Hendrik Barkhof. Samen zijn ze, zoals zo veel Drenten, al een tijdje aan het werk in het veen. Deze klus is bij boer Jacob Popken. In een klein veenmoeras halen ze daar de modder uit het water zodat het op de kant kan drogen. Het is ontzettend zwaar werk en bovendien is het nog erg heet ook. Het is een drukkende warmte, op die 12e mei 1897. Binnen een mum van tijd parelen de druppels langs de gezichten van Willem en Hendrik en wordt hun kleding vochtig van het zweet. Door de ondragelijke hitte gaat het zware werk steeds langzamer.

De Schoolmeester turf kruiwagen.jpg
Turf kruiwagen

Maar toch gaan ze rustig aan door. Schep, veenmodder uit het water. Klets, veenmodder op de kant. Schep… klets. Schep… klets. Willem en Hendrik werken gestaag door, maar wel steeds langzamer. Met elke schep lijkt de modder zwaarder te worden. Schep…. klets. Schep….. klets. Schep….. klets. Schep…… Opeens is de baggerbeugel wel heel erg zwaar geworden. Samen lukt het om de beugel uit het bruine water te halen. Wat hebben ze nou omhoog gehaald? Het lijkt wel een lichaam! Een zwart hoofd met rood haar, in wat flarden van kledingresten gehuld. Hendrik en Willem kijken elkaar verschrikt aan, en rennen vervolgens doodsbang weg: ze hebben de Duivel uit de krochten van de aarde omhoog gehaald! In hun paniek weten ze gelukkig de weg naar huis wel te vinden, maar de rest van de dag kunnen ze geen hap door hun keel krijgen van angst. De Duivel vinden in het moeras gaat je niet in de koude kleren zitten.

Het meisje van Yde
Meisje van Yde in Drents Museum

Inmiddels weten we, dat Willem en Hendrik niet de duivel, maar een meisje van ongeveer 16 jaar oud gevonden hadden. Het lijkt erop dat het meisje een gewelddadige dood gestorven is. Haar hoofd was voor de helft kaalgeschoren, om haar hals was een sprang-gevlochten bandje gedraaid en bij haar linker sleutelbeen lijkt het erop dat ze een steekwond had. De nachtmerrie die Willem en Hendrik doormaakten op die woensdag in 1897 is goed gedocumenteerd. De nachtmerrie die het meisje zo’n 2000 jaar geleden doormaakte, zal nooit helemaal duidelijk worden…

Yde bog girl.jpgNaar: Mysterie in het Veen, J. Van Zijverden, 2015.

Tekst: Blue van der Swan

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.