Waor gungen de luu in de prehistorie naar “’t hoessie”?

0
1337
Romeinse WC’s, Ostia. Vanof de Romeinse tied ken wij ok op het vaste continent WC’s, mar in dizze tied wuurden ok kamerpotten gebroekt. Dizze potten ken wij al vanof de zesde eeuw v.Chr. in Griekenland. In de middeleeuwen ken wij de schiethoessies en gemak an de stadsmuren. In de 19e eeuw wuurden dizze potten vervangen deur de WC’s, maar bleven tot halverwege de 20ste eeuw in gebruik.

As oermèens in het Oertiedpark kriej de miest bezundere vraogen, mar de vraog “Waor gungen de luu in de prehistorie naor ‘t hoessie?” komp slim vaak veur. Wat weet wij einlijk van de “hoessies” (WC’s) in de prehistorie?

Boeten op het arf: een Schiethoessie.

Archeologisch bewies

Oet de prehistorie ken wij in Nederland gien schiethoessies, maar bij opgravings van nederzettings oet de prehistorie wordt verscheiden koelen vunden. Waor die koelen veur gebroekt zint weet archeologen miesttied niet. Koelen zint waorschienlijk gebroekt um eterij in op te slaon, ofval vort te gooien, en misschien ok wal as WC. Maar misschien gungen ze ok wal gewoon de bos in…

Hunebedbouwer an het verzameln in de bos.

Aoldste WC

Bezunder is de stee Skara Brae waor in de neie stientied al WC’s (en een rioleringssysteem) vunden zint die water gebroekten um het ofval of te voeren. Dizze WC’s zint de aoldsten in Europa, ongeveer 5100-4500 jaor aold.

Orkney – – Skara Brae.
Romeinse WC’s, Ostia. Vanof de Romeinse tied ken wij ok op het vaste continent WC’s, mar in dizze tied wuurden ok kamerpotten gebroekt. Dizze potten ken wij al vanof de zesde eeuw v.Chr. in Griekenland. In de middeleeuwen ken wij de schiethoessies en gemak an de stadsmuren. In de 19e eeuw wuurden dizze potten vervangen deur de WC’s, maar bleven tot halverwege de 20ste eeuw in gebruik.
Een gemak an de stadsmuur van de Duutse stad Soest.

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.