Wat aten de mensen in de tijd van de hunebedden?

0
2292
Hunebedbouwer an het verzameln in de bos.

Ze leefden van akkerbouw en veeteelt, maar vooral akkerbouw. Daarnaast haalden ze nog steeds veel voedsel uit de natuur: jacht, visserij, verzamelen kruiden, noten, paddestoelen, eieren, wortels, kruiden, etc.

Hunebedbouwer aan het verzamelen in het bos.

Ze aten grotendeel wat wij ook aten. Graan werd gebruikt voor het maken van pap en het bakken van koeken en brood. Melk werd gebruikt voor het bereiden van boter en kaas. Bij de warme maaltijd was er vis of vlees van wild, runderen, varkens, geit of schaap. Bij de warme maaltijd werden groenten, waaronder peulvruchten. Wilde vruchten werden ook gegeten, waarschijnlijk bosbessen, bosaardbeien, frambozen of een appel. Water werd gedronken, maar waarschijnlijk ook een soort bier of een alcoholisch drankje gemaakt van honing.

honingwijn

Hunebedbouwers waren de eerste boeren. In Nederland leefden al boeren met wat kennis van gewassen, huisdieren en aardewerk (de ´Swifterbantboeren`). Pas vanaf 3.400 v.Chr. worden de ideeën van de hunebedbouwers massaal overgenomen en is er sprake van een echte boerengemeenschap. In Nederland ontstaan dan vaste woonplaatsen met het verbouwen van gewassen (landbouw) en het houden van dieren (veeteelt). De hunebedbouwers kenden een graafstok en een ploeg (voortgetrokken door ossen). Het belang van visvangst en jacht nam af, want de akkers waren een vaste bron van voedsel. Toch bleven ook de hunebedbouwers jagen, vissen en verzamelen. Hunebedbouwers waren boeren en dus verbouwden ze graan, bonen, erwten en vlas op hun akkers. Langs de bosranden graasde het vee: varkens, schapen, geiten en runderen. Naast het verbouwen van gewas, het houden van huisdieren, het verzamelen van noten, kruiden, paddestoelen, eieren en vruchten, jagen en vissen waren de hunebedbouwers druk met het bouwen van hunebedden en andere graven, het bouwen van huizen, het vervaardigen van gereedschap, het maken van potten van gebakken klei en het bereiden en conserveren van voedsel en dranken. In het dagelijks leven zullen rituelen, muziek maken, verhalen vertellen, etc. een rol hebben gespeeld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.