Het geslacht Verbena kent 120 soorten, maar alleen de soort ijzerhard komt van nature in Nederland voor. De naam komt uit het Latijn en betekent heilig kruid of heilige tak. IJzerhard is tamelijk zeldzaam en is te vinden in gebieden waar de bodem bestaat uit mergel of kalkrijke, stikstofrijke, stenige gronden, bijvoorbeeld langs rivieren en het spoor. Ijzerhard is een meerjarige of soms eenjarige plant en kan 100 cm hoog worden. Van juni tot oktober bloeit de plant met roze tot paarse bloemen.

IJzerhard
IJzerhard

De plant smaakt rauw en onaangenaam bitter.

Verbena officinalis2
Verbena officinalis
Gedroogd ijzerhard – klaar voor gebruik.

Door Jacqueline Speelman en Nadine Lemmers

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.