Wist je dat er mammoeten in Drenthe hebben rondgelopen? Ze hebben natuurlijk altijd tot de verbeelding van mensen gesproken.

Maar hoe zagen hun voorouders er uit, waar kwamen ze oorspronkelijk vandaan en hoe zagen ze er later uit?

In verschillende klimaatperiodes hebben hier in Nederland verschillende mammoeten geleefd.In het Emien, een warme periode tussen de laatste twee ijstijden in hadden we hier eerst de Zuidelijke Mammoet, later toen het wat kouder werd leefde hier de Steppemammoet en op in de laatste ijstijd leefde hier de Wolharige Mammoet. Er heerste hier toen permafrost (permanent bevroren ondergrond).

Steppemammoet

Maar natuurlijk heeft de mammoet een lange voorgeschiedenis met vele vertakkingen in zijn stamboom. Zoals jullie ooms en tantes en neven en nichten hebben, had ook de mammoet veel familieleden.

Wat we weten is dat ongeveer 47 miljoen jaar geleden er een soort tapir heeft geleefd die we rechtstreeks kunnen verbinden aan de latere mammoet. Er is namelijk fossiel materiaal van deze tapir gevonden dat na onderzoek aan de mammoet gelinkt kon worden. We noemen de familie waarin de mammoet voorkomt slurfachtigen.

Mammoeten

Maar ook nu leeft er nog een dier dat familie is van de mammoet. De Aziatische Bosolifant heeft DNA materiaal in zich dat ook voorkomt bij de mammoet. Ze willen zelfs gaan proberen de mammoet terug te fokken dus misschien kunnen we nog eens een echte mammoet in levende lijve gaan zien.

Maar natuurlijk is er nog veel meer te vertellen over de mammoet en daarom geven wij soms een lezing over mammoeten. Zou je daar een keer bij willen zijn kijk dan regelmatig op de activiteitenkalender van Het Hunebedcentrum zodat je dat niet mist.

 

Tot dan,

Koos en Jannette Tap.

 

Vorig artikelHunebedranger aan het woord: Wat is zand?
Volgend artikelDe steen van Roeg

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.