Met ruim 150 medewerkers, (meer dan 100 vrijwilligers) en bijna 90.000 bezoekers per jaar gebeurt er van alles in en om het Hunebedcentrum. Ria Blom neemt u mee achter de schermen en volgt elke week iemand anders in zijn werk.

Deze keer wordt een project in de schijnwerpers gezet: de Culturele Mobiliteit.

In het spoor van de Culturele Mobiliteit

Het is een grijze donderdagochtend in oktober als zo’n 50 leerlingen uit Coevorden en Dalerpeel arriveren bij het Hunebedcentrum in Borger. De leerlingen van groep 5 en 6 zijn met de bus gekomen en dat klinkt gewoner dan het is. Alweer een flink aantal jaren kunnen basisscholen in Drenthe een museumbezoek en busvervoer eenvoudig organiseren via het Culturele Mobiliteit project. Het Culturele Mobiliteit project wordt grotendeels gesubsidieerd door de provincie Drenthe. Door de Drentse scholen wordt dankbaar gebruik gemaakt van dit project.    

Vanuit heel Drenthe komen de scholen naar het Hunebedcentrum. Van oktober tot en met april staan er 50 scholen in de agenda. Voor de leerlingen staan museumdocenten klaar om de leerlingen te vertellen over de hunebedbouwers, over hun nederzettingen, over de oeros en over de bouw en het gebruik van het hunebed. Daarna volgt een bezoek aan het grootste hunebed van Nederland en een tocht door het Oertijdpark. De meegereisde docent uit Coevorden is enthousiast over het project Culturele Mobiliteit. Ieder jaar kiest ze één van de deelnemende musea uit voor haar leerlingen. Met het invullen van een aanvraagformulier wordt de organisatie van de ecxursie in gang gezet. Het project maakt het museumbezoek betaalbaar en laagdrempelig. “Sommige leerlingen komen weinig of nooit in een museum, het is mooi om ze die gelegenheid te kunnen bieden.”  

Niet alleen voor scholen is het fijn om met hun leerlingen culturele instellingen te kunnen bezoeken, ook voor de deelnemende musea is het prettig dat er veel leerlingen over de vloer komen. Het Hunebedcentrum onvangt dit schooljaar ruim 1500 leerlingen. Naast het Hunebedcentrum doen het Gevangenismuseum, het Drents Museum, het Drents Archief, Herinneringscentrum Westerbork en Museum de Buitenplaats mee aan het project. Allemaal bieden ze een interessant educatief programma aan. De musea zijn blij met het project, omdat de bezoeken over het algemeen goed voorbereid worden en een mooie invulling zijn van de rustige maanden in het museumjaar.

En wat vinden de leerlingen uit Coevorden en Dalerpeel van hun culturele mobiliteit? Ze vertellen enthousiast over hun bezoek aan het Drents Museum vorig jaar. Vandaag verbazen ze zich erover hoe sterk die kleine hunebedbouwers waren. Op school hebben ze het wel gehad over de hunebedden, maar geschiedenisles in het museum is veel leuker. Terwijl de leerlingen van het grote hunebed via de keientuin naar het Oertijdpark lopen, bedenken ze dat ze als ze nu op school zaten, ze taalles zouden hebben en de rekenles hebben ze ook al gemist. In plaats daarvan gaan ze samen met twee ‘oermensen’ op ontdekkingstocht over het ontdekpad en door het prehistorisch dorp. Ze mogen boogschieten en leren hoe je vuur maakt met een vuursteen. Als de leerlingen aan het eind van de ochtend weer in de bus stappen heeft het project Culturele Mobiliteit voor school, leerling en museum ook vanochtend haar nut weer bewezen.

Een oermens legt uit hoe het leven in de prehistorie gaat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.