Wie waren de buren van de hunebedbouwers?

0
1936

De hunebedbouwers leefden niet geïsoleerd, maar ze hadden familie en kennissen in naburige dorpen. Aan de overeenkomsten in de vorm en versiering van het aardewerk kun je zien dat ze van Noord-Duitsland tot aan de Nederlandse kust contact hadden.

De trechterbekercultuur: een (pre)historisch hoogtepunt in de schatkamer die Drenthe heet.

Er was ook ruilhandel: waardevolle voorwerpen gingen van hand op hand. Zo kwam er rood vuursteen uit Helgoland. Er kwam koper uit Midden-Europa. Bijlen van jadeïet kwamen uit de Alpen.

Hache 222.1 Global fond
Bijlen jadeiet.
Koper is gevonden in de hunebedden. Uit hunebed D19 zijn naast ongeveer 400 potten en vuurstenen pijlpunten wat reepjes koper gevonden. In het hunebed D28 zijn spiraalvormige koperen kralen gevonden. Deze kralen worden beschouwd als de oudste metalen sieraden van Nederland.

Ten zuiden van de Trechterbekercultuur leefden de mensen van de Vlaardingencultuur en de mensen van de SOM-cultuur. Schalen en kraaghalsflesjes van de Trechterbekercultuur gevonden in het gebied van de Vlaardingencultuur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.