De hunebedden zint bouwd deur de luu van de Trechterbekercultuur (3400 – 2850 veur Chr.), het waren jagers-verzamelaars-boeren. Dizze boeren in Noord-Nederland waren veur het grootste diel ofhankelijk van de jacht en het verzameln.

Verzameln was slim belangriek veur de hunebedbouwers.

De Trechterbekercultuur

De naam Trechterbekercultuur is trouwens bedacht deur archeologen, die daorveur een karakteristieke potvörm keuzen die over het hiele gebied veurkwam, een beker met een trechtervormige hals. Hoe dizze vrogge boeren zuchzölf nuumden, weet wij niet (en zuw ok nooit weten): oet de prehistorie ken wij gien geschreven bronnen (boeken, brieven, etc.). De kaans dat ze zuchzölf naor een potvörm nuumd hebt, is niet slim groot. Mar ja, archeologen moet het non ienmaal doen met spullen en vandaor de naam.

Een prachtige trechterbeker.

Waor leefden de trechterbekerboeren?

De Trechterbekercultuur was over een veul groter gebied verspreid, dat tot wied in Scandinavië en Polen reikte. Daorbinnen wordt, op grond van de materiële cultuur, verschillende grote groepen underscheiden. De Noord-Nederlandse boeren muuken diel oet van de Westgroep.

TRB culture map

Bronnen

MALLORY, J.P., 1997. Encyclopedia of Indo-European Culture. Fitzroy Dearborn.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.