Het geslacht aardbei bestaat uit zo’n 20 soorten en behoort tot de rozenfamilie. De planten zijn bekend om hun eetbare vruchten. Van de geteelde aardbei zijn honderden rassen ontwikkeld. De naam Fragaria komt uit het Latijn en betekent aardbeitje. De vrucht is een zogeheten schijnvrucht: een opgezwollen bloembodem met aan de buitenkant de zaadjes. Aardbeien hebben veel vitamine C Ze kunnen allergische reacties oproepen.

Fragaria vesca Jahodník obecný 1
Fragaria vesca

Bosaardbei of kleine bosaardbei

Deze soort aardbei (Fragaria vesca) is van nature te vinden in Nederland, met name in de bossen. De bosaardbei groeit op licht vochtige zandgronden. De plant heeft kleine witte bloemen. De vrucht geurt en smaakt heerlijk zoet. De eetbare vrucht is een stuk kleiner dan de aardbeien van de geteelde aardbei. De kleine vruchten zijn heerlijk zoet en fris van smaak en kunnen worden gebruikt in fruitsalades, dranken, jam en siroop. De bladeren zijn te gebruiken in salades en kruidenthee.

Gedroogd blad van de aardbei – klaar voor gebruik.
Fragaria vesca LC0389
Fragaria vesca

Vanaf de steentijd zijn er aanwijzingen voor het gebruik van de plant (VAUGHAN 1987). Vanaf 1300 worden de planten ook echt in tuinen aangeplant. In de middeleeuwen was de aardbei vooral een sierplant en werd deze gebruikt als geneeskrachtig kruid. Tot zo’n 200 jaar geleden was dit onze aarbei!

Fragaria moschata detail
Grote bosaardbei

Grote bosaardbei

Deze bosaardbei (Fragaria moschata) komt van nature voor in Midden-Europa, maar inmiddels ook in Nederland. De plant staat op de Nederlandse rode lijst van planten als zeer sterk afgenomen en zeer zeldzaam. De plant wordt maximaal 40 cm hoog en bloeit van mei tot juli met prachtige witte bloemen. De vruchten hebben een roze-paarse tot bruinrode kleur en zijn van binnen wit. De plant is te vinden in loofbossen. Voor de invoer van de hedendaagse aardbei uit Noord-Amerika werd de vruchten van de grote aardbei geteeld. De geur van de vrucht is muskusachtig en de smaak is pittig en vol aroma.

Strawberry BNC
Onze aardbei.

Onze aardbei

De aardbei Fragaria xananassa die wij kennen, wordt gezien als een hybride van twee exoten: Fragaria virginiana (Noord-Amerika) en Fragaria chiloensis (Zuid-Amerika). Een bijzonder feitje is dat we in Europa zachte vruchten telen en in Noord-Amerika zeer harde vruchten. Ook zijn inmiddels deze aardbeien weer gekruist. We gebruiken de aardbeien in jam, maar ook als smaakversterker.

Strawberries for sale at Mahabaleshwar
Heerlijke aardbeien.

Schijnaardbei of sieraarbei

Deze aardbei (Potentilla indica) is geen aardbei maar een vaste plant die oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië komt. Deze schijnaardbei hoort bij de familie ganzerik. Deze exoot is in het wild al bij onze zuiderburen bekend, maar binnen de Nederlandse grenzen alleen in tuinen te vinden. Deze bodembedekker wordt maximaal 15 cm en bloeit met gele bloemen van mei tot oktober. De vruchten bij deze plant zijn schijnvruchten. Deze vruchten zijn niet sappig en zijn smakeloos.

Potentilla indica qtl1
Schijnaardbei of sieraardbei

Bronnen

VAUGHAN, D. ,1987. IIv: The plant macrofossils. 233-38. In: Balaam, N. D., Levitan, B. and Straker S. (eds). Studies in palaeoeconomy and environment in SW England. BAR BS 181. England, Devon.

Door Jacqueline Speelman en Nadine Lemmers

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.