Het Balloerveld, is een van die gebieden in Drenthe waar je soms het idee hebt dat je door een openluchtmuseum wandelt. Het gebied ligt midden in het Nationaal Park Drentsche Aa. Niet voor niets is het uitgeroepen tot een hotspot in het Hondsrug UNESCO Geopark. Tijdens een wandeling door het terrein kom je telkens weer iets interessants uit het verre verleden tegen. Eigenaar Staatsbosbeheer heeft een route uitgezet in het gebied. Vanuit de twee parkeerplaatsen is deze wandeling te maken. Ook lopen er paar mooie fietspaden door het gebied heen.

Parkeerplaats (twee mogelijkheden): P-plaats Schaapskooi, Crabbeweg 2, Balloo of P-plaats Galgenriet, Gasterenseweg, Loon-Gasteren.

Het Balloerveld met op de achtergrond de kerktoren van Rolde. Vroeger liepen de hoofdroutes over het Hondsruggebied richting deze kerk. Het was een baken in de grote heidevlaktes van Drenthe.

 

Locatie

Balloerveld. Foto Wikipedia

Wandelroute

Een wandelroute van 9 km (ook in te korten tot 4) is te vinden op de site van Staatsbosbeheer. https://www.staatsbosbeheer.nl/routes/drentsche-aa/wandelroute-ballooer-veld. De route is aangegeven met paarse paaltjes.

Gevormd gedurende meerdere ijstijden

Het gebied is gevormd door meerdere ijstijden, in een periode van bijna een half miljoen jaar. In een stuifzandvlakte komen glinsterzanden uit de Elster ijstijd tevoorschijn, het overige gebied met zand, keileem en keien is in de Saale ijstijd gevormd. En dan hebben we nog de pingoruines die op het laatst van de Weichsel ijstijd, ongeveer 20.000 jaar geleden, zijn gevormd. Al met al een zeer diverse ontstaansgeschiedenis.

Balloerveld, glinsterzand uit de Elster ijstijd. Foto Jannes van Echten

Heide

Het gebied is 367 hectare groot en daarmee een van de grootste heidegebieden van Drenthe. Het heideveld ligt op een hooggelegen plateau tussen de dalen van het Looner Diep en het Rolderdiep (als onderdeel van het beekdalsysteem van het Drentsche Aa-gebied). De overwegende heide- en vergraste heidebegroeiing wordt spaarzaam afgewisseld met veenmeertjes, wat plukjes dennenbos en kleine zandverstuivingen.

Heide op het Balloerveld.
De heide is op sommige plekken vergrasd

Grafheuvels

Op het terrein zijn diverse grafheuvels te vinden uit diverse periodes: de nieuwe steentijd, bronstijd en ijzertijd. Sommige zijn gerestaureerd. Een aantal hebben zelfs namen: Mandenberg, Stakenberg en Galgenberg. De laatste heet niet voor niets de Galgenberg. Deze is lange tijd, vanaf de Middeleeuwen, gebruikt als heuvel met een galg erop waar veroordeelden uit de omgeving werden opgehangen.

Een van de grafheuvels op het terrein

Middeleeuwse karrensporen

Al duizenden jaren lang lopen er belangrijke routes door het gebied. Het zijn de routes die over het Hondsrugplateau naar Rolde liepen. Vanaf de Middeleeuwen werd het intensiever gebruikt, vooral door karren, voortgetrokken door ossen. Vooral bij nat weer viel het niet mee om met een kar door het zand te rijden, daarom werd telkens naast het dienstdoende pad gereden omdat de ondergrond daar nog wat harder was. Dat heeft er toe geleid dat door de loop van de tijd honderden meters brede sporenpatronen van oude routes zijn gevormd. Vooral in de maanden dat er geen hoog gras staat zijn de sporen duidelijk zichtbaar in het landschap. In de foto hieronder zijn ze als strepen in het landschap te zien.

Middeleeuwse karrensporen. De strepen zijn goed zichtbaar in het landschap (van linksonder naar rechtsboven op de foto

Restanten uit de Tweede Wereldoorlog

De Frieslandriegel is de naam voor het Drentse deel van een aaneensluitende linie van loopgraven, tankgrachten en dergelijke ten oosten van de IJssel.  De linie werd aangelegd na de snelle opmars van de geallieerden na de landing in Normandië op 6 juni 1944; de verdedigingswerken waren bedoeld om een eventuele aanval vanuit het westen af te slaan. Bijna overal zijn de restanten van deze linie weer weggewerkt. Op een aantal plekken is het echter nog zichtbaar, zo ook in het Balloerveld. De loopgraven en tankgrachten zijn nog aanwezig. Tijdens een wandeling over het terrein komt u ze tegen.

Tankgracht op het Balloerveld

Schaapskudde

Vanuit de parkeerplaats Crabbedijk 2 in Balloo loopt u in honderd meter naar de vernieuwde schaapskooi van het Balloerveld. Overdag loopt de kudde met 400 Drentse heideschapen, met de herder, in het gebied rond waar de schapen de heide in stand houden. ’s Nachts staan de schapen in de kooi. Op het terrein is ook een informatiecentrum met winkeltje.

Er lopen vele brede zandpaden door het gebied, nog een restant uit de tijd dat het gebied nog door het Ministerie van Defensie werd gebruikt als oefengebied. Nu zijn het wandelpaden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.