In de provincie Bozen-Zuid Tirol ligt Bolzano, een stad met zo’n 100.000 inwoners, in een breed dal van de Tiroolse Alpen. De Italiaanse stad is een bezoek waard door de combinatie van Italiaanse en Oostenrijkse invloeden gelegen aan de voet van de prachtige Alpen. Je kunt erheen voor het skiën, wandelen, fietsen en bergbeklimmen, maar zelf bezocht ik het Zuid-Tiroler Archeologiemuseum. In dit museum ligt Ötzi, de ijsmummie.

De prachtige stad Bolzano met zicht op de Alpen.

Zuid-Tiroler Archeologiemuseum of South Tyrol Museum of Archaeology

Het gebouw dateert van net voor de Eerste Wereldoordlog en was gebouwd als zetel van de Oostenrijkse Nationale Bank. Na de Eerste Wereldoorlog was het bankgebouw eigendom van de Italiaanse Nationale Bank tot de jaren negentig. Met de vondst van de ijsmummie werd het bankgebouw een museum. In het museum wordt het verhaal van de ijsman verteld op drie verdiepingen, de vierde verdieping is bedoeld voor wisselexposities.

Ingang van het museum.
BozenArchMuseum
Het gebouw.

Topvondst Ötzi, de vondst van de eeuw

Het hele museum gaat over deze topvondst. Ötzi was een volwassen man die als ijsmummie per ongeluk in de Alpen gevonden is op de grens van Oostenrijk en Italië zo’n 25 jaar geleden (1992). De vondst van de ijsmummie uit de kopertijd (5.000 jaar geleden) is bijzonder door de goede conservering door het ijs. Het lichaam en de maaginhoud zijn goed bewaard gebleven, maar ook de kleding en de spullen die hij bij zich droeg. Hij droeg een cape van gevlochten gras en rugzak. Ook had hij tatoeages over zijn lichaam. Ötzi had een pijlpunt in zijn rug en het is niet duidelijk waarom hij is beschoten. Op basis van deze vondsten is een goede reconstructie gemaakt. Voor het Hunebedcentrum is het een belangrijke vondst, omdat Ötzi leefde in dezelfde tijd als de hunebedbouwers, mogelijk zagen de hunebedbouwers er deels hetzelfde uit.

Oetzi the Iceman Rekonstruktion 1
Reconstructie van de ijsman.

Locatie

South Tyrol Museum of Archaeology
Via Museo/Museumstraße 43
39100 Bolzano/Bozen
South Tyrol – Italy

http://www.iceman.it/en/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.