Dit hunebed kun je beter een puinhoop noemen. Hier hebben cultuurbarbaren uit de vorige eeuw danig huisgehouden. D31 moet rond 1820 zijn opgegraven. In 1822 werd door onderzoekers nog gemeld: “een voortreffelijk en welbewaard hunebed gekenmerkt door het bezit van 5 in den besten orde op hun draagstenen rustende dekstenen”. Zes zijstenen, twee sluitstenen en één in het graf gevallen deksteen zijn alles wat er nu nog van over is .De plaats van de twee ontbrekende zijstenen en van de beide poortstenen zijn met plombes aangegeven. De aanzet van de oorspronkelijke dekheuvel is nog goed te zien. Het hunebed ligt in een kuil op die heuvel.

Het hunebed ligt wat verscholen in de bossen. Voor wie de moeite wil nemen: ga 1,5 km ten zuiden van Exloo op de weg naar Valthe linksaf via een keienweg het Hunzebos in en dan ligt hij na 400 meter aan het eind van een kort bospad aan de rechterkant. Je rijdt er echter gemakkelijk voorbij.

D31, foto Hans Meijer

Locatie D31

D31, kaart Hans Meijer

Bezoek Professor van Giffen in 1918

Dit povere restant van een hunebed ligt er nu nog vrijwel net zo bij als Van Giffen het in 1918 aantrof: “in zeer treurigen staat en tot onherkenbaar wordens toe vernield”. Hij identificeert 1 deksteen en 2 zijstenen. De overige 5 zwefkeien zijn volgens hem van “onbepaald karakter”. De cirkelvormige voet van de oorspronkelijke dekheuvel is nog wel prominent aanwezig. De Markgenoten van Exloo hebben dit vernielde monument in 1847 gratis aan de Provincie aangeboden.

(Bron: Atlas bij “De Hunebedden in Nederland”, dr.A.E.van Giffen, 1925)

D31,Bron: Atlas bij “De Hunebedden in Nederland”, dr.A.E.van Giffen, 1925)

Meer informatie over deze en andere hunebedden in Drenthe zie www.hunebedden.nl en www.hunebeddeninfo.nl

Tekst Hans Meijer

Fotografie Hans Meijer en Davado

D31 Foto Davado

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.