D34 ligt aan het eind van het 2e zandpad 400 m. links van de weg Valthe – Odoorn. Er staat een handwijzer. Een incompleet hunebed en het biedt een verwaarloosde aanblik. Ooit was het een middelgroot hunebed met 5 dekstenen. Daarvan zijn er nu nog 3 over waarvan er nog één op de poten staat, de 2 andere liggen schots en scheef in het graf. De 10 zij- en 2 sluitstenen komen nauwelijks boven het maaiveld uit. Er zijn nog 2 poortzijstenen. De voet van de oorspronkelijke heuvel ligt als een ring om het hunebed.

Aan de andere kant van de weg ligt de grootste grafheuvel in Drenthe: het Eppiesbargien. Daarin begroeven de Drentse boeren vanaf ca. 2850 v.C hun doden, toen hunebedden geleidelijk uit de gratie raakten.

D34 foto Davado

Locatie D34

D34, kaart Hans Meijer

Bezoek Professor van Giffen in 1918

Dit hunebed vormde een paar met het verdwenen hunebed D33; ze lagen slechts 150 m. van elkaar. Het bleef beter bewaard, maar toch “sterk gestoord” volgens Van Giffen. Van de oorspronkelije 5 dekstenen ontbreken de nummers 1 en 3. De 12 sluit- en zijnstenen zijn er nog, hoewel een paar onzichtbaar onder het zand. Hij ontdekt 1 poortsteen. De voet van de dekheuvel is nog herkenbaar. D34 is eigendom van de Provincie.

(Bron: Atlas bij “De Hunebedden in Nederland”, dr.A.E.van Giffen, 1925)

D34, Bron: Atlas bij “De Hunebedden in Nederland”, dr.A.E.van Giffen, 1925

Meer informatie over deze en andere hunebedden in Drenthe zie www.hunebedden.nl en www.hunebeddeninfo.nl

Tekst Hans Meijer

Fotografie Hans Meijer en Davado

D34 Foto Davado

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.