D41 is niet groot maar nog prima intact: 4 dekstenen op 8 zij- en 2 sluitstenen. Er zijn geen poort- of kransstenen. Het stenen monument ligt op een gras/heideveldje direct aan de weg Emmen – Odoorn tegenover de woonwijk Emmermeer. De bronzen naamplaquette is groen uitgeslagen. (dit bord is op het moment voor onderhoud bij Staatsbosbeheer) Het rode bord op het paaltje, dat bij de meeste hunebedden is aangebracht, waarschuwt bezoekers ervoor dat het beklimmen van de stenen gevaarlijk is en voor eigen risico geschiedt. Het liefst zou men het willen verbieden, maar dat is onbegonnen werk.

Het hunebed werd in 1809 ontdekt en vrijwel intact onder z’n dekheuvel aangetroffen. Het graf werd volledig opgegraven en voor die tijd opmerkelijk goed gedocumenteerd zoals uit de tekening hiernaast blijkt.

Duidelijk is te zien hoe de gaten tussen de dekstenen met keien en tussen de draagstenen met ‘droog metselwerk’ werden opgevuld. Let ook op de geplaveide vloer en de wijze waarop het graf volledig met stopstenen werd ingepakt alvorens het zand er over ging.

Van Giffen dacht aanvankelijk dat D41 een gesloten steenkist zonder toegang was. Later ontdekte hij de ingang op een ongebruikelijke plaats: tussen de 1e en 2e zuidelijke zijsteen.

D41, foto Hans Meijer

Locatie d41

D41, Kaart Hans Meijer

Bezoek Professor van Giffen in 1918

“Het hunebed bevindt zich in een uitnemenden, en met de oorspronkelijken vergelijkbaren, staat” aldus Van Giffen. Het fraaie steengraf was tot 1809 onberoerd gebleven. Vandaar. Van Giffen noemt het onderzoek in 1809 door ontdekker Petrus Hofstede slechts terloops. Hij vond geen ingangspartij maar vermoedt dat de eerste 2 zuidelijke dekstenen tevens poortstenen zijn geweest. Pas in 1960 werd dat vermoeden bevestigd toen hij op die plek een drempelsteen vond. Hij heeft toen ook naar grondsporen van poortstenen gezocht, maar niet gevonden. De Provincie kocht het monument in 1869 van de Markgenooten van Emmen en Westeresch op.

(Bron: Atlas bij “De Hunebedden in Nederland”, dr.A.E.van Giffen, 1925 )

D41, Bron: Atlas bij “De Hunebedden in Nederland”, dr.A.E.van Giffen, 1925

Meer informatie over deze en andere hunebedden in Drenthe zie www.hunebedden.nl en www.hunebeddeninfo.nl

Tekst Hans Meijer

Fotografie Hans Meijer en Davado

D41 foto Davado
D41 foto Davado

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.