Duizendknoop - perzikkruid in het Oertijdpark.

In Nederland zijn de volgende soorten van het geslacht Duizendknoop te vinden: Adderwortel (Persicaria bistorta), Afghaanse duizendknoop (Persicaria wallichii), Beklierde duizendknoop (Persicaria lapathifolia), Kleine duizendknoop (Persicaria minor), Perzikkruid (Persicaria maculosa), Veenwortel (Persicaria amphibia), Waterpeper (Persicaria hydropiper) en Zachte duizendknoop (Persicaria mitis). De duizendknoopplanten bloeien met een aar en worden vaak gezien als lastige onkruiden. De Afghaanse duizendknoop is een zeldzame exoot en houden we buiten beschouwing.

PolygonumBistortaBulgaria
Adderwortel.

Adderwortel

De adderwortel is een vaste plant en genoemd naar de wortels die lijken op een slang. De plant kan 100 cm hoog worden, groeit langs sloten en bloeit van mei tot augustus. De plant is in Drenthe zeldzaam en komt voor in natte graslanden, langs sloten en rivieren en in lichtrijke bossen. De plant is een aanwijzing voor kwel. Aan het einde van de middeleeuwen werd de plant gebruikt in de geneeskunde als bloedstelpend middel, wondkruid en middel tegen scheurbuik. De spruiten en het jonge blad kan gegeten worden. De plant werd ook gebruikt bij leerlooien.

Knopige duizendknoop plant
Beklierde duizendknoop.

Beklierde duizendknoop

De beklierde duizendknoop komt van nature voor in Nederland en is een eenjarige plant. De plant wordt 1,2 meter hoog en bloeit van juni tot oktober met witte tot roze bloemen. Deze duizendknoop is moeilijk te onderscheiden van het perzikkruid. De plant is te vinden in West-Europa langs wegen en oevers, in plantsoenen, op braakliggende gronden en op akkerland.

Persicaria minor W
De kleine duizenknoop.

De kleine duizendknoop

De duizendknoop is een eenjarige plant die groeit op veenachtige en vochtige gronden. De plant wordt maximaal 40 cm hoog en bloeit van juli tot oktober met paarsrode tot witte bloemen.

PolygonumPersicara-plant-sm
Perzikkruid.

Perzikkruid

Het perzikkruid is een eenjarige plant die algemeen voorkomt in Nederland. De plant groeit in bermen, plantsoenen en op braakliggende gronden. De plant wordt maximaal 100 cm hoog en bloeit van juni tot december met rozerode aren. De zaden worden gebruikt als vogelvoer en bij de barmsijzen zouden hun rode kleur op borst en kopje te danken hebben aan de zaden. De bladeren kunnen worden gekookt als een groente en van de bladeren kan ook thee worden getrokken.

Acanthis flammea, Kotka, Finland 3
Barmsijs

Veenwortel

Deze duizendknoop is een waterplant en wordt maximaal 70 cm hoog en bloeit van juni tot oktober met rozerode of rozewitte bloemen.

Persicaria amphibia-01 (xndr)
Veenwortel.

Waterpeper

Deze waterpeper is eenjarig en groeit op natte stikstofrijke plaatsen: langs sloten en rivieren, op akkers en bospaden. De plant wordt maximaal 60 cm hoog en bloeit van juli tot september met witte bloemen. De smaak van het blad is zeer scherp. De bladeren zijn vers te gebruiken in soepen, door het gehakt en in salades. Gebruik niet meer dan 1-2 eetlepels per persoon. De bladeren zouden helpen volgens de kruidengeneeskunde om bloedingen te stoppen.

Polygonum hydropiper3
Waterpeper.
Door Jacqueline Speelman en Nadine Lemmers

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.