Het geslacht Eendenkroos (Lemna) bestaat uit op water drijvende waterplanten en komt voor op stilstaande of traagstromende wateren voor, denk aan vijvers, moerasgebieden en sloten. Bijna overal in de wereld komen de planten voor, zo ook in Nederland. De planten zijn klein en bestaan uit drie blaadjes bestaan. De wortel is bij de meeste soorten ongeveer 2 cm en hangt vrij in het water. De plant breidt zich snel uit en kan hele oppervlaktes bedekken. In de winter zakt het eendenkroos naar de bodem en komt in het voorjaar weer naar boven. In Nederland kennen we de Bultkroos (Lemna gibba), Dwergkroos (Lemna minuta), Klein kroos (Lemna minor), Puntkroos (Lemna trisulca) en Knopkroos (Lemna turionifera).

LemnaGibba
Bultkroos.

Bultkroos

Deze bultkroos is een overblijvende waterplant: het bestaat uit een soort schijfje met een wortel. In de herfst slaat de plant zetmeel op en van april tot juli bloeit de kroos met groene bloemen. De plant is te vinden in zeer voedselrijk water van zoet tot brak.

LemnaGibbaProfil.jpg
Bultkroos.

Dwergkroos

De dwergkroos is een overblijvende plant, maar komt van nature voor in Noord- en Zuid-Amerika. Deze exoot neemt sterk toe in Nederland. Het plantje bestaat  uit een schijfje met een wortel en bloeit met groene bloemen. In zoet en voedselrijk water is deze eendenkroos te vinden. Deze exoot was in de prehistorie niet in Nederland en werd dus niet gegeten.

Lemnaminuta
Dwergkroos.

Klein kroos

De kleine kroos is een overblijvende plant en bestaat uit een schijfje met een wortel. In de herfst slaat de plant zetmeel op en bloeit van april tot juni.

Lemna minor1
Kleine kroos.

Puntkroos

Ook deze puntkroos blijft over en bestaat uit een schijfje in de vorm van een lancet. De schijfjes liggen onderwater, behalve tijdens de bloei van mei tot juni. De plant groeit in voedselrijk water, van brak tot zoet water.

LemnaTrisulca
Puntkroos.

Knopkroos

Deze eendenkroos is een overblijvende waterplant die van nature voorkomt in Azië en Noord-Amerika. Ook deze plant slaat zetmeel op in de herfst. De plant bestaat uit een schijfje en een wortel. In zoet en voedselrijk water is de plant te vinden. Deze exoot kwam in de prehistorie niet in Nederland voor en werd dus niet gegeten.

Lemna turionifera
Knopkroos.

Gebruik van prehistorie tot nu

Eendenkroos is niet smakelijk, maar wel heel voedzaam door de eiwitten. In de prehistorie kan het een belangrijke voedselbron zijn geweest: een goede voedselbron en makkelijk te verzamelen (je schept het gewoon uit het water en eet het op). Bij eendenkroos uit stilstaand water is het verstandig de kroos vooraf af te spoelen. Ook moet je eendenkroos met mate eten doordat het grote hoeveelheden radium kan bevatten. Eendenkroos is rijk aan eiwitten en als het gedroogd is zeer geschikt als veevoer. De eendenkroos lijkt een goed alternatief voor soja in de toekomst.

Klein kroos (Lemna minor)

1 REACTIE

  1. Hoi Jacqueline,

    Leuke, informatieve stukjes schrijf je, complimenten. Gebruik ook eens een tekening van jouw hand 😉

    Het lijkt wel of de eendekroos zich steeds meer uitbreidt. De Groningse grachten waren in augustus helemaal groen. Een raar, bijna surrealistisch gezicht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.