Foto commons wikimedia

Het geslacht Paardenstaart (Equisetum) bevat zo’n 15 soorten. In Nederland kennen we de heermoes (Equisetum arvense), holpijp(Equisetum fluviatile), schaafstro (Equisetum hyemale), lidrus (Equisetum palustre), bospaardenstaart (Equisetum sylvaticum), reuzenpaardenstaart (Equisetum telmateia), vertakte paardenstaart (Equisetum ramosissimum) en bonte paardenstaart (Equisetum variegatum). De naam Equisetum komt van paard (equus) en saeta (borstel), samen dus paardenstaart.

Heermoes (Equisetum arvense)
Heermoes (Equisetum arvense)

De planten hebben een stengel met een holte met twee ringen bijholtes eromheen. De plant vermeerdert door wortelstokken. De plant groeit op een bodem met silicium, denk aan zand en kleibodems. De plant gebruikt kiezelzuur voor de stevigheid. De paardenstaarten zijn te verdelen in zachte paardenstaarten en harde paardenstaarten. Van de paardenstaart kan een aftreksel worden gemaakt wat helpt tegen echte meeldauw bij rozen. De paardenstaart werd al gebruikt als middel tegen kaalheid en haaruitval door de Romeinen en Grieken. Nog steeds wordt de paardenstaart gebruikt als alternatief middel tegen kaalheid, er is echter geen bewijs dat het helpt.

Equisetum telmateia detail
Heermoes (Equisetum arvense)
Heermoes is giftig voor bepaalde planten en zo kunnen grassen niet kiemen als de heermoes er is. Ook voor paarden is de heermoes giftig, maar bij de lidrus wordt de drempelwaarde eerder bereikt. De heermoes kan groeien waar (zware) metalen in de grond zitten.

Equisetum hyemale2
Schaafstro.
Schaafstro was een van de schuurmiddelen tot aan de komst van het schuurpapier rond 1850.

Gedroogde heermoes – klaar voor gebruik.

Door Jacqueline Speelman en Nadine Lemmers

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.