Gewone waternavel. Foto

Het geslacht waternavel (Hydrocotyle) bestaat uit zo’n 100 soorten, waarvan grote waternavel (Hydrocotyle ranunculoides) en gewone waternavel (H. vulgaris) in Nederland voorkomen. De grote waternavel is exoot en komt van nature niet voor in Nederland. Inmiddels is de grote waternavel te beschouwen als invasieve exoot en mag inmiddels niet verkocht worden door tuincentra. De gewone waternavel is een moerasplant en komt van nature voor in Nederland. De plant wordt 25 cm hoog en bloeit van juli tot oktober met witte of roodachtige bloemen. De plant is te vinden in hooilanden, duinvalleien, veenmoerassen en langs rivieroevers en vennen. Van de waternavel kan thee getrokken worden.

HydrocotyleVulgaris.jpg
Hydrocotyle Vulgaris Foto creative commons
Gedroogde waternavel – klaar voor gebruik.

Tekst Jacqueline Speelman en Nadine Lemmers

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.