D32 ligt 1 km boven Odoorn langs de weg naar Borger. Het eerste (slecht begaanbare) zandweggetje links. Er staat een wegwijzer. Na 3 minuten lopen vind je D32 links op het wat hoger gelegen hunebedterrein. Het is een ‘laag’ hunebed; de zeven zij- en twee sluitstenen liggen half onder het zand. Nog vier van de vijf dekstenen zijn aanwezig.
Er staat een kei met een bronzen naamplaquette aan het begin van de zandweg.

Bezoek Professor van Giffen in 1918
“Onvolledig en in vervallen staat”, zo omschreef Van Giffen dit hunebed in 1925. Dat is dan ook goed te zien. Dat was 100 jaar vóór hem trouwens ook al het geval, zoals door hem genoemde bronnen vermeldden. De 4 (van de 5) dekstenen liggen op de kelderbodem en 3 (van de 10) zijstenen ontbreken. De 2 sluitstenen zijn aanwezig en in situ, zodat de richting en lengte van de grafkelder in ieder geval duidelijk zijn. Ook de contouren van de dekheuvel zijn nog goed te onderscheiden. Het hunebed werd in 1871 door de Staat van een particulier aangekocht.
(Bron: Atlas bij “De Hunebedden in Nederland”, dr.A.E.van Giffen, 1925)

Vlakbij D32 lag vroeger D33. Dit hunebed lag tot 1959 als een vervallen steenhoop bestaande uit 9 keien vlak bij D34, maar werd door Van Giffen voor de renovatie van D49 opgeofferd.




Meer informatie over deze en andere hunebedden in Drenthe zie www.hunebedden.nl en www.hunebeddeninfo.nl
Tekst Hans Meijer
Foto’s Davado en Hans Meijer