D38 vormt met D39 en D40 een trio dat vlak boven Emmen op een heideveld in het Valtherbos ligt. Hoewel de zandpaden zowel vanuit Valthe als vanuit Emmen voor auto’s goed berijdbaar zijn, loop je kans op een bekeuring want het bos is wandel- en fietsgebied. Neem liever het prachtige geasfalteerde fietspad dat langs de hunebedden voert. D38 (de meest noordelijke) stelt niet veel meer voor. Oorspronkelijk was het een middelgroot hunebed met 5 dekstenen. Er zijn er nu nog 2 en die zijn van de draagstenen afgegleden en liggen half op de bodem. De 11 zij- en sluitstenen zijn bijna onder het zand verdwenen. Wel is de vorm van de oorspronkelijke dekheuvel nog te herkennen.
D39, op 25 meter afstand van D38, is omringd door een ronde zandwal; het restant van de oorspronkelijke dekheuvel. De 8 zij- en sluitstenen zijn er nog allemaal nog maar liggen diep in het zand. Eén vrij platte deksteen ligt op de draagstenen, er zullen er ooit 3 zijn geweest. Ook van oorsprong dus een klein graf.

Locatie D39

Bezoek Professor van Giffen 1918
Op grond van de foto zou je het niet zeggen, maar toch schrijft Van Giffen : “Het hunebed is wel is waar door het ontbreken van D_1 en D_3 (dekstenen) onvolledig, doch overigens blijkbaar nog in tamelijk oorspronkelijken staat”. De 2 sluitstenen en 3 paren zijstenen zijn er namelijk wel maar liggen vrijwel geheel onder het restant van de dekheuvel verborgen. Tegenwoordig zijn ze duidelijker zichtbaar. De ene bewaard gebleven deksteen rust op het middelste paar zijstenen. Net als D38 werd dit monumentje dat 4,4 bij 2,5 m meet, in 1871 rijkseigendom.
(Bron: Atlas bij “De Hunebedden in Nederland”, dr.A.E.van Giffen, 1925)

Meer informatie over deze en andere hunebedden in Drenthe zie www.hunebedden.nl en www.hunebeddeninfo.nl
Tekst Hans Meijer
Fotografie Hans Meijer en Davado

