D40 vormt met D38 en 39 een trio dat vlak boven Emmen op een heideveld in het Valtherbos ligt. Vanuit het noorden gaat de verharde weg door het bos over in een niet voor auto’s toegankelijk zandpad. Je kunt verder lopen, maar dat is nogal een eind. Neem liever de fiets want er loopt een prachtig geasfalteerd fietspad langs de hunebedden. Ook vanuit Emmen zijn de hunebedden via dat pad bereikbaar. D40 is de interessantste van het drietal. Hij heeft slechts twee, maar wel forse dekstenen die keurig op de vier zijstenen en de twee sluitstenen rusten. Er is nog één poortsteen, de andere is gemarkeerd met een plombe.

In 1918 ging dit hunebed nog gedeeltelijk onder zijn dekheuvel schuil. Reden voor Van Giffen om de structuur van die grafheuvel te onderzoeken. De heuvel bleek een zeer grote hoeveelheid veldkeien (de z.g. steenpakking) te bevatten. Van Giffen vond hier aanwijzingen voor een aanvoerweg naar de top van de heuvel waarlangs de dekstenen zijn gesleept. In de grafkelder trof hij de ontbrekende poortzijsteen aan. Hij heeft hem echter niet herplaatst. Het aantal aangetroffen artefacten viel tegen: een aantal losse potscherven en een drietal stenen werktuigen. De heuvel werd na het onderzoek weer hersteld. Later moet hij echter opnieuw zijn uitgegraven.

Drie kleine hunebedden vlak bij elkaar. Waarom niet één grote ? Misschien zijn ze door opeenvolgende generaties gebouwd. We zullen het nooit weten.

D40 foto Davado

Locatie D40

D40, kaart Hans Meijer

Bezoek Professor van Giffen in 1918

Van Giffen laat op de foto duidelijk de nog grotendeels intacte dekheuvel zien . Hij schrijft dan ook: “Het hunebed is, op de poort na, ongestoord en verkeert blijkbaar in den oorspronkelijken staat”. Voor hem aanleiding om die heuvel later aan een uitgebreid onderzoek te onderwerpen. De 2 sluitstenen en en de 2 paren zijstenen die de 2 dekstenen dragen zitten in de heuvel verborgen. Hij treft nog 1 poortsteen aan. Het monument werd in 1871 rijkseigendom.

(Bron: Atlas bij “De Hunebedden in Nederland”, dr.A.E.van Giffen, 1925)

D40, Bron: Atlas bij “De Hunebedden in Nederland”, dr.A.E.van Giffen, 1925

Meer informatie over deze en andere hunebedden in Drenthe zie www.hunebedden.nl en www.hunebeddeninfo.nl

Tekst Hans Meijer

Fotografie Hans Meijer en Davado

D40 foto Davado
D40 foto Davado
D40 foto Davado

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.