D42 leg ten westen van Emmen op de Emmer es en is allien lopend of op de fiets bereikbaar via een 500 meter lang bospad. Het is jammer genog een slim beschadigd hunebed. Hier zint vlintenverzamelaars gangs west. Het stiengraf hef waorschienlijk negen dekstienen had en heurde daormet tot de grotere hunebedden. Der zint nog maar veer over, waorvan mar twie op heur stee. Ook ontbreekt 7 ziedstienen en een sluutstien. Plombes (afdrukken van cement in de bodem) geeft de stee van dizze ontbrekende stienen an.

Bomen hebt wat met hunebedden: Ok hier een hunebed met een alles overheersende boom die dit keer niet naost mar midden in het graf stiet. der was ooit een naamplaatie maar dat is undertussen oet de stien verdwenen.

D42, foto Hans Meijer

Locatie D42

D42, Kaort Hans Meijer

Bezuuk Professor van Giffen in 1918

Een “onvolledig en sterk gehavend” hunebed, aldus Van Giffen. De oorspronkelijke toestand is volgens hum nog min of meer te gissen. Van de 9 dekstienen ontbreekt de nummers 1, 2, 4 (of 3), 6 en 7. Van de overige 4 leg allien nr. 9 in situ. Der ontbrek een sluitstien en ok een paar ziedstienen. En toegangspartij wordt door hum niet vunden. Der stiet een iek midden in de kelder en die stiet der nog aal. Het monument wuur in 1870 deur de Staat angekocht van een particulier. Mien foto van non is van hetzölfde standpunt nummen. Kuj naogaon hoe een boom in ongeveer 85 jaor gruit !

(Bron: Atlas bij “De Hunebedden in Nederland”, dr.A.E.van Giffen, 1925)

D42, Bron: Atlas bij “De Hunebedden in Nederland”, dr.A.E.van Giffen, 1925

Meer informatie over dizze en aander hunebedden in Drenthe zie www.hunebedden.nl en www.hunebeddeninfo.nl

Tekst Hans Meijer

Fotografie Hans Meijer en Davado

Vertaoling Willy Weerman

D42 foto Davado
D42 Foto Davado
D42 Foto Davado
Vorig artikelWouw en wilde reseda: het geslacht Reseda
Volgend artikelD41, Emmen-Noord
Harrie Wolters is algemeen directeur van het Hunebedcentrum.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.