D42 ligt te westen van Emmen op de Emmeres en is alleen te voet of op de fiets bereikbaar via een 500 meter lang bospad. Het is helaas een ernstig beschadigd hunebed. Hier zijn keienverzamelaars bezig geweest. Het steengraf heeft waarschijnlijk negen dekstenen gehad en behoorde daarmee tot de grotere hunebedden. Er zijn er nog maar vier van over, waarvan slechts twee op hun plaats. Ook ontbreken 7 zijstenen en een sluitsteen. Plombes (afdrukken van cement in de bodem) geven de plaats van deze ontbrekende stenen aan.

Bomen hebben wat met hunebedden: ook hier een hunebed met een alles overheersende boom die dit keer niet naast maar midden in het graf staat. Er was ooit een naamplaquette maar die is inmiddels uit de steen verdwenen.

D42, foto Hans Meijer

Locatie D42

D42, Kaart Hans Meijer

Bezoek Professor van Giffen in 1918

Een “onvolledig en sterk gehavend” hunebed, aldus Van Giffen. De oorspronkelijke toestand is volgens hem nog min of meer te gissen. Van de 9 dekstenen ontbreken de nummers 1, 2, 4 (of 3), 6 en 7. Van de overige 4 ligt alleen nr. 9 in situ. Er ontbreekt een sluitsteen en ook enkele zijstenen. En toegangspartij wordt door hem niet gevonden. Er staat een eik midden in de kelder en die staat er nog steeds. Het monument werd in 1870 door de Staat aangekocht van een particulier. Mijn foto van nu is van hetzelfde standpunt genomen. Merk op hoe een boom in ongeveer 85 jaar groeit !

(Bron: Atlas bij “De Hunebedden in Nederland”, dr.A.E.van Giffen, 1925)

D42, Bron: Atlas bij “De Hunebedden in Nederland”, dr.A.E.van Giffen, 1925

Meer informatie over deze en andere hunebedden in Drenthe zie www.hunebedden.nl en www.hunebeddeninfo.nl

Tekst Hans Meijer

Fotografie Hans Meijer en Davado

D42 foto Davado
D42 Foto Davado
D42 Foto Davado

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.