D43 is een z.g. Langgraf, waarvan er in Nederland maar één is. 100 km naar het oosten bij Wildeshausen, even ten zuiden van Oldenburg en in Sleeswijk Holstein in Duitsland, liggen er nog enkele. Binnen de vrijwel complete stenenkrans van 52 stenen (gerestaureerd) liggen twee grafkelders ingebed in de 40 meter lange dekheuvel. Het noordelijke graf heeft drie dekstenen op zes zij- en twee sluitstenen. Het zuidelijke heeft vijf dekstenen gehad waarvan er nog slechts twee over zijn. Bovendien ontbreekt één van 10 draagstenen. Wel hebben beide graven nog twee poort-zijstenen. In tegenstelling tot de globale oost – west orientatie van de overige hunebedden, is dit langgraf vrijwel noord – zuid gericht.

Het langgraf bevindt zich in Emmen ten westen van de weg naar Odoorn en is via een 400 m. lang zandpad te voet bereikbaar. Er is een klein parkeerterrein aan de grote weg.

D43, Foto Hans Meijer

Locatie D43

D43, Kaart Hans Meijer

Bezoek Professor van Giffen in 1918

Van Giffen onderscheidt in dit prachtige langgraf drie delen: De grote steenkrans, het noordelijke kleine hunebed en het zuidelijke middelgrote hunebed. De bijna volledige steenkrans is rechthoekig met afgeronde hoeken en telt 53 stenen met de vlakke zijden naar buiten gekeerd. De noordelijke grafkelder is met 3 dekstenen, 8 draagstenen en 2 poortstenen vrijwel volledig, hoewel 2 dekstenen buiten de kelder liggen. Het zuidelijke is onvolledig en “in verwaarloosden staat”. Hier ontbreken 3 van de oorspronkelijke 5 dekstenen en 1 zijsteen. Van Giffen maakt hier geen melding van poortstenen, terwijl die er nu wel zijn. Het monument is sinds 1870 rijkseigendom.

(Bron: Atlas bij “De Hunebedden in Nederland”, dr.A.E.van Giffen, 1925)

D43, Bron: Atlas bij “De Hunebedden in Nederland”, dr.A.E.van Giffen, 1925

Meer informatie over deze en andere hunebedden in Drenthe zie www.hunebedden.nl en www.hunebeddeninfo.nl

Tekst Hans Meijer

Fotografie Davado Hans Meijer

D43 Foto Davado

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.