D45 photo by Hans Meijer

Meer dan 5000 jaar geleden heeft de architect van D45 het zich bij de keuze van de locatie en de grootte van dit hunebed extra moeilijk gemaakt. Dit steengraf ligt n.l. boven op een flinke heuvel. Denk de oorspronkelijke dekheuvel er overheen en je hebt een kleine berg. D45 heeft nog zes van de oorspronkelijke negen dekstenen. Hiervan rusten er nog drie min of meer op de draagstenen, de andere drie zijn er half afgegleden. De meest rechtse deksteen is de breedste en de platste steen die op een hunebed is te vinden. De prehistorische bouwers hebben de plaats van de draagstenen en het aantal (3) duidelijk aan de maat van deze steen aangepast. D45 telt verder 19 zij- en twee sluitstenen. Het hunebed wordt omringd door 13 kransstenen; de 25 ontbrekende zijn door Van Giffen met plombes gemarkeerd. Ook zijn er nog twee poortzijstenen.

Routebeschrijving

Het hunebed ligt dichtbij het stadscentrum in de Emmerdennen, niet ver van de grote weg maar het bos is verboden voor gemotoriseerd verkeer. Er is een parkeerplaats aan de Boermarkeweg, niet al te ver van het hunebed. Maar ook vanaf het NS-station loop je er in 10 minuten heen.

Kaart D45 in Emmen. Hans Meijer
D45 foto Hans Meijer

Bezoek Koning Lodewijk Napoleon Bonaparte

Op bovenstaande foto is te zien hoe het er in 1809 uit moet hebben gezien toen Koning Lodewijk Napoleon Bonaparte volgens overlevering met paard en al boven op de grote platte deksteen van D45 sprong. De koning deed in dat jaar tijdens een bezoek aan de provincie een “rondje hunebedden” op uitnodiging van de Landdrost van Drenthe, Petrus Hofstede. Die hoopte daarmee in de populaire vorst een mede-pleitbezorger voor het behoud van de Drentse monumenten te vinden. En met succes!

Op 4 juli 2011 is de grote platte deksteen door brandstichting gescheurd en deels in het graf gestort. De schade is begin december 2011 hersteld.

D45 Foto Davado

Bezoek Professor van Giffen in 1918

Zo trof hij het aan:

“Het hunebed verkeert in zeer vervallen staat, zoodat de oorspronkelijke toestand nauwelijks met zekerheid is vast te stellen “, stelt Van giffen in 1925. Een nogal hard oordeel, want hij treft wel 6 dekstenen, 2 sluitstenen, 9 zijstenen, 2 poortstenen en maar liefst 12 randstenen aan, waarvan vele in situ. Inderdaad waren de 6 (van de 9) nog aanwezige dekstenen afgegleden, verplaatst of zelfs gespleten. De 4e deksteen vertoonde boorgaten voor springstof waaruit pogingen van moedwillige vernieling blijken. Alleen de 6e grote platte deksteen steunt nog op de (4) draagstenen. Ook Van Giffen meldt de stunt van Lodewijk Napoleon en zijn paard. D45 is provinciaal eigendom.

(Bron: Atlas bij “De Hunebedden in Nederland”, dr.A.E.van Giffen, 1925)

(Bron: Atlas bij “De Hunebedden in Nederland”, dr.A.E.van Giffen, 1925)

Meer informatie over deze en andere hunebedden in Drenthe zie www.hunebedden.nl en www.hunebeddeninfo.nl

Tekst Hans Meijer

Foto’s Hans Meijer en Davado

D45 Foto Davado

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.