D47 is het tweede hunebed in de wijk Angelslo. Voor dit monument is een klein terreintje tussen de flats van de Haselackers uitgespaard. Van dit hunebed zijn de tien zij- en de twee sluitstenen vrijwel onder het zand verdwenen, waardoor de dekstenen op de grond lijken te liggen.

Van Giffen telde in 1918 slechts twee dekstenen. Drie van de vijf waren manco. Eén werd er in loop der tijd teruggevonden en herplaatst en dat was de toestand tot 1997. Het monument was echter zo ernstig aan vandalisme onderhevig dat men zelfs heeft overwogen het weer onder het zand te laten verdwijnen. Voor deze “nederlaag” werd gelukkig niet gekozen. In tegendeel. Men heeft het monument meer aanzien (en hopelijk respect !) gegeven door het met twee ‘vreemde’, maar goed passende stenen te completeren. In juli 1997 zijn die op de lege plaatsen gelegd zodat het hunebed nu weer compleet lijkt. Aanvankelijk door het kleurverschil met een nogal onnatuurlijk resultaat, maar zoals te zien zijn de stenen inmiddels perfect bijgekleurd. Het blijft natuurlijk een wat ongebruikelijke actie want als dit beleid zou worden is er nog een hoop werk aan de winkel in Drenthe :-). Het terrein wordt regelmatig geïnspecteerd en ligt er nu keurig bij.

Locatie D47

D47, kaart Hans Meijer

Bezoek Professor van Giffen in 1918

Nog meer dan D46 vertoonde dit armzalige restant van een prehistorisch monument zich als zodanig in de kale vlakte bij Angelsloo. Van Giffen vond het ook maar niks: “Het hunebed verkeert in een zeer onvolledigen en vervallen staat”, rapporteerde hij in 1925. Ondanks veel ontbrekende dek- en zijstenen kon het grondplan dankzij 2 sluitstenen in situ, goed worden vastgesteld: ongeveer 7 bij 2 meter. De dekstenen 1 en 2 waren er nog, de andere 2 waren manco. Een eventuele ingangspartij kon niet niet meer worden vastgesteld, maar wel nog de restanten van de dekheuvel. De talrijke keitjes in de omgeving van de kelder interpreteerde hij als overgebleven pakstenen van de dekheuvel. Het monument is in 1871 door de Staat van een particulier aangekocht.

(Bron: Atlas bij “De Hunebedden in Nederland”, dr.A.E.van Giffen, 1925)

Bron: Atlas bij “De Hunebedden in Nederland”, dr.A.E.van Giffen, 1925

Meer informatie over deze en andere hunebedden in Drenthe zie www.hunebedden.nl en www.hunebeddeninfo.nl

Tekst Hans Meijer

Fotografie Davado

D47 Foto davado

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.