D52 is een middelgroot hunebed bestaande uit zes dekstenen waarvan drie op, en 3 tussen de veertien zijstenen rusten. Verder zijn er twee 2 sluitstenen en één poortsteen. Van de andere poortsteen is de plaats gemarkeerd met een plombe. Er ontbreekt één deksteen. Bij de inventarisatie door Van Giffen in 1918 lag het hunebed er “in geheel vervallen staat” bij. De her en der verspreid liggende stenen verdienden de naam hunebed niet meer. Onder zijn leiding is het hunebed in 1953/54 grondig gerestaureerd, waarbij de meeste zijstenen opnieuw moesten worden opgericht en vastgezet. Tegenwoordig vinden archeologen dat Van Giffen hier in z’n restauratiedrift is doorgeschoten. Zo kon hij zelf de functie van zes stenen niet meer bepalen en zelfs het oorspronkelijke aantal dekstenen was hem onbekend. Toch ligt er nu weer een vrijwel compleet hunebed. Echter meer het resultaat van giswerk dan van een verantwoorde restauratie.

In november 2008 zijn 3 dekstenen met blauwe verf beklad. De schade is kort daarna zo goed mogelijk hersteld. Begin april 2011 is een vuurtje gestookt in de grafkelder, waardoor er een grote scheur is onstaan in één van de draagstenen. Deze zal z.s.m. worden gerepareerd. Door oprukkende begroeiing vormt het hunebedterrein meer en meer een beschutte plek voor hangjongeren met alle ongewenste randverschijnselen vandien. Daarom is de begroeiing rond het monument in de loop van 2011 verwijderd.

Het hunebed ligt langs de Groningerweg in Diever.

Locatie D52

d52, kaart Hans Meijer

Bezoek Professor van Giffen in 1918

Van Giffen zegt:  “Het hunebed verkeert in geheel vervallen staat, zoodat zelfs enkele hoofdbijzonderheden nauwelijks herkenbaar zijn; het geheel is dan ook zonder meer niet reconstrueerbaar”. Populair gezegd: één grote onherstelbare puinhoop. Toch zou volgens Van Giffen het graf 100 jaar eerder nog geheel ongeschonden zijn geweest. (in 1 van de dekstenen zou zelfs een grote mensenhand uitgehouwen zijn geweest) . Hij telt in 1918 in totaal 22 stenen maar moest bij meer dan de helft vraagtekens over de aard en/of situering plaatsen. Als u even opnieuw kijkt naar de situatie nu, zoals die na de restauratie door dezelfde Van Giffen in 1953 tot stand kwam, dan kunt u zelf oordelen of dit een verantwoorde actie is geweest of niet.

(Bron: Atlas bij “De Hunebedden in Nederland”, dr.A.E.van Giffen, 1925)

D52, Bron: Atlas bij “De Hunebedden in Nederland”, dr.A.E.van Giffen, 1925

Meer informatie over deze en andere hunebedden in Drenthe zie www.hunebedden.nl en www.hunebeddeninfo.nl

Tekst Hans Meijer

Fotografie Davado en Hans Meijer

D52 Foto Davado

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.