In het gebied rondom Landskrona in Skåne in Zuidwest Zweden liggen een aantal hele mooie hunebedden. Een paar ervan zijn de afgelopen tientallen jaren volledig gerestaureerd waardoor er een mooi beeld is ontstaan van de architectuur van een hunebed. Al ver voor de restauratie, in de 19e eeuw,  heeft er archeologisch onderzoek plaatsgevonden. De vondsten liggen in het Historisch/Prehistorisch museum van de Universiteit van Lund in Lund.

Locatie Landskrona

De hunebedden liggen in Scania in de omgeving van Landskrona

Örenäs gånggrift

Het eerste hunebed dat we bezoeken is Örenäs gånggrift ten noorden van Landskrona.

De rode stip geeft aan waar Örenäs gånggrift ligt, vlakbij de kust.

Je ziet het hunebed al vanaf de weg liggen. Er is een parkeerplaats waar je de auto kunt parkeren, daarna moet je even goed je best doen om er te komen aangezien er niet echt een pad is. Het hunebed is eigendom van de Zweedse staat maar de akker eromheen niet, dat is prive-eigendom van een boer. Meestal heeft de boer wel een klein paadje vrijgemaakt, toen wij er in de winter waren moesten we door de modder ploegen. Je kunt vrij naar binnen. Neem wel een zaklantaarn mee want het is erg donker binnen in het hunebed.

Het hunebed is duidelijk zichtbaar vanaf de openbare weg en niet moeilijk te vinden.

Het hunebed is 17 meter in diameter, binnenin is het 1,6 meter hoog waardoor je er redelijk rechtop in kunt staan. Voordat je in het binnengedeelte bent moet je wel eerst door een gang kruipen van 6 meter lang.

Het hunebed is in 2014 gerestaureerd door Sven Illum Hansen in samenwerking met archeoloog Björn Nilsson van de Universiteit van Lund.

Het hunebed voor de restauratie.
De opening van het hunebed in 2014. Foto Thorsten Karlén, Landskrona stad
Het hunebed na de restauratie. Op de voorgrond nog een graf uit de bronstijd wat laat zien dat het gebied vele duizenden jaren is gebruikt.
Ingang
Een kijkje in het hunebed

Gillhög gånggrift

Het tweede hunebed dat we bezoeken is Gillhög gånggrift in de omgeving van Barseback. Dit hunebed is in 1930 opgegraven. De vondsten liggen nu in het museum in Lund. In 1986 is dit hunebed, net als de vorige, gerestaureerd. Het is zeer de moeite waar om naar binnen te gaan, vergeet niet je zaklantaarn mee te nemen.

Ook dit hunebed is gebouwd door de trechterbekercultuur oftewel de hunebedbouwers die ook in Nederland de hunebedden hebben gebouwd. Het is net als de vorige ongeveer 5500 jaar oud.

Het hunebed voor de restauratie
Het hunebed nu na de restauratie
Via een gang van zes meter lang kom je in het binnengedeelte van het hunebed. Die is dusdanig hoog dat je er rechtop in kunt staan.
Binnen in het hunebed. De architectuur is prachtig te zien.
De gaten tussen de stenen zijn opgevuld met platte zandstenen die in de omgeving zijn gevonden.
Een van de meest bijzondere vondsten uit het hunebed. De vondsten zijn te bewonderen in het Historisch museum van de universiteit Lund in Lund.

Onderweg naar een dolmen in de omgeving van Barseback.

Nog even op zoek naar een ander hunebed in de buurt. Via zandwegen komen we uiteindelijk op de plek.

Hofterup dolmen

Dit hunebed is een zogenaamd dolmen type, een soort hunebed dat voor de bekende hunebedden werd gebouwd en dus ook ouder maar wel van dezelfde cultuur (de trechterbekercultuur). Het hunebed is al in 1814 opgegraven, er werden echter geen vondsten gedaan. In de directe omgeving zijn bewijzen gevonden van een nederzetting.

Historisch museum in Lund

Als u op bezoek bent in Landskrona mag u zeker een bezoek aan het Historisch museum van de universiteit van Lund in Lund niet overslaan. Er zijn een aantal bijzondere collecties te zien waaronder die van de prehistorie van Skåne. De opstelling van de prehistorische collectie is nog hetzelfde als in de 19e eeuw. Dit wordt bewust in stand gehouden waardoor de expositie zelf ook een historisch object is geworden. Wat een rijkdom!!

Het adres is Krafts torg 1, 223 50 Lund, Zweden

Onderdeel van de collectie is een enorme voorraad aan bijlen uit de steentijd. Zie hiervoor een ander artikel.

Historisch museum in Lund
De opstelling van de collectie stamt nog uit de 19e eeuw.

Tekst Harrie Wolters

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.