Maak een prachtige pingo taart die gevuld is met echte ijskristallen!

Hieronder vind je de basisrecepten van het biscuit, de botercrème en de versiering. De ingrediënten zijn zoals ik het prettig vind te werken en er gaat bij mij altijd extra vanille-extract door het beslag (ik ben een enorme fan van vanille). Zelf heb ik gekozen voor een biscuitbeslag in plaats van een cake. Een biscuit is steviger en luchtiger dan een cakebeslag. Daarin tegen is een cakebeslag voller van smaak.

Benodigdheden biscuit Ꝋ 20 cm

  • 175 gram ei = ± 5 eieren
  • 100 gram suiker
  • 6 gram vanille suiker
  • 75 gram bloem
  • 25 gram maizena

Benodigdheden biscuit Ꝋ 26 cm

  • 300 gram ei = ± 9 eieren
  • 170 gram suiker
  • 10 gram vanille suiker
  • 125 gram bloem
  • 40 gram maizena

Benodigdheden versiering

  • Wit fondant (kan ook zelf gemaakt worden, maar ik heb gekozen voor de gekochte variant)
  • Busje blauwe pareltjes
  • Busje witte ijskristallen van suikerwerk
  • Grove suiker (voor Luikse wafels)
  • Bruin fondant voor de mammoet

Benodigdheden botercrème

  • 45 gram bloem
  • 240 ml melk
  • 200 gram (room)boter
  • 200 gram poedersuiker
  • 1 tl vanille-extract

Recept biscuit

  • Meng het ei, de suiker plus de vanillesuiker totdat het een luchtig geheel is. Zet de mixer op de hoogste stand. Om het beslag goed luchtig te krijgen, laat het geheel zo’n 10 minuten draaien;
  • Vervolgens voeg je bij dit mengsel de bloem en de maïzena. Dit spatel je rustig door het mengsel heen;
  • Doe het beslag in een ingevette bakvorm en zorg ervoor dat het mengsel glad gestreken is in de bakvorm;
  • Bak de biscuit in zo’n 30 minuten op 180 graden (dit is echter wel afhankelijk van de oven, dus hou het geheel goed in de gaten tijdens het bakken);
  • Om de biscuit goed uit de vorm te krijgen, laat je het even afkoelen. Daarna moet het biscuit afkoelen voordat deze wordt bewerkt tot een taart (anders smelt de botercrème of het fondant).

Recept botercrème

  • Doe de melk in een pannetje en voeg de bloem toe nadat je deze gezeefd hebt. Zet het pannetje op het vuur en blijf roeren tot het een papje wordt. Het is de bedoeling dat het stevig is, maar het moet niet doorkoken;
  • Doe de inhoud van het pannetje in een kom en laat het afkoelen tot kamertemperatuur. Je zult zien dat het nu nog verder indikt;
  • Wanneer de bloem-melkmengsel op de juiste temperatuur is , voeg je de poedersuiker, boter en vanille-extract toe en mixt dit tot een licht en romig beslag;
  • Om de botercrème te kunnen gebruiken, moet hij iets steviger worden, dus plaats de kom een halfuur in de koelkast. Daarna is hij klaar voor gebruik!

Het in elkaar zetten van de taart

  • Voor het maken van de basis van de biscuit moet u twee maal de biscuit van 20cm Ꝋ maken en een maal de biscuit maken van een rond vorm van Ꝋ 26 cm doorsnede.

TIP: Mocht u geen halfrondebakvorm op vooraard hebben, dan maakt u een normaal biscuit van Ꝋ 26 cm en werkt u deze bij met een scherp mes.

De taart voordat deze is bijgesneden.
  • De biscuit gaat u bijsnijden zodat een mooie ‘koepel’ ontstaat. Vervolgens snijdt u de drie taarten horizontaal door de helft, zodat er zes biscuitlagen komen. Om elk stuk op elkaar aan te laten sluiten steekt u aan een kant van boven naar beneden een rij cocktailprikkers of vlaggetjes, deze moeten na het besmeren met de botercrème weer recht boven elkaar komen;
  • Nadat u de biscuit heeft bijgesneden, legt u de bodem van de taart op een bord en besmeerd deze met de botercrème. Voor de binnenkant van het biscuit gebruik ik een portie waaraan een klein beetje cacao is toegevoegd voor de bruin aardekleur. Voor het aanbrengen van de botercrème gebruik ik een paletmes (geen scherpe kanten, maar ideaal voor het uitsmeren van de boter crème).
De bodem met de cacao-botercrème.
  • Omdat de taart een vulling van ijskristalletjes krijgt,  snijden we een rondje uit de taart (kan met een vorm, maar ik heb dit gewoon uit de losse hand gedaan).
De biscuit waaruit een gat wordt gesneden.
  • De taart bouwt u op uit laagje botercrème en biscuitlaag met gat tot het laatste stuk. Het laatste stuk sluit de biscuit af  en heeft dus geen gat.
Laagjes biscuit-botercrème-biscuit-botercrème, etc.
  • Voordat de laatste biscuitlaag op de taart gaat moet u de taart vullen (er zijn veel verschillende suikerwerkjes en pareltjes). Maar als u goed zoekt, bestaan er blauwe pareltjes en witte ijskristalletjes. Deze mixt u door elkaar.
Een mix van ‘waterparels’ en ‘ijskristallen’.
  • Deze mix van suikerwerk met parels gaan de taart in, zodat wanneer de taart wordt opengesneden: water en ijs uit de taart komen stromen.
Een gevulde pingo!
  • Vervolgens gaat de laatste biscuit op de taart en is de taart gevuld.
Het binnenwerk van de taart is klaar.
  • De taart smeert u vervolgens af met een normale botercrème, zodat de fondant laag goed blijft zitten en ook mooi blijft zitten.

Tip: doe eerst een dunne laag botercrème om de kruimels te ‘vangen’ in de botercrème, zet de taart even in de koelkast. Vervolgens smeert u de tweede laag botercrème zonder dat u last heeft van kruimels die zichtbaar blijven.

De afgesmeerde pingo.
  • Rol de fondant voor over de taart uit, doe dit op een vlakke ondergrond zodat de fondant mooi vlak blijft. Mocht je willen voorkomen dat je fondant aan je werkbank blijft plakken, gebruik dan een heel klein beetje poedersuiker om uit te strooien over de werkbank.
Het uitrollen van de fondant.
  • Na het uitrollen van de fondant legt u de fondant op de taart en strijkt u deze glad.
Het gladstrijken van de fondant.
  • Nadat het fondant op de taart zit, kunt u deze nog versieren met suikertjes, ik heb gebruik gemaakt van suikertjes die in Luikse Wafels thuishoren omdat ze zo grof zijn.
De pingo met ijsstukjes.
  • Als extraatje kunt u nog een mammoetje maken voor op de pingo. Dit doet u met bruin fondant, en dit fondant gebruikt u als klei.

Tip: als fondant te warm wordt en gaat uitzakken, zet het dan even in de vriezer, dan wordt het weer wat steviger.

De mammoet op de pingo.
  • Het allerleukste is natuurlijk als u de pingotaart aansnijd en het water met de ijskristallen de taart uitstromen.
Smullen maar van de pingo!

 

Tekst en foto’s Sabine van Wijk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.