Met ruim 150 medewerkers, (meer dan 100 vrijwilligers) en bijna 90.000 bezoekers per jaar gebeurt er van alles in en om het Hunebedcentrum. Ria Blom neemt u mee achter de schermen en volgt elke week iemand anders in zijn werk.

Deze keer gaat Ria op bezoek in de werkplaats van timmerman Frits Lamein …

 In het spoor van … de timmerman

Toen Frits Lamein vorig jaar begon als timmerman in het Hunebedcentrum heeft hij eerst in de werkplaats samen met zijn collega’s van de Technische Dienst een kantine getimmerd. In die kantine praten we over deuvels, over Jipsinghuizen en over Frits zijn relatie met de hunebedden. Over dat laatste kunnen we kort zijn, Frits houdt meer van hout dan van stenen. Houtbewerken is zijn hobby en dat komt in het Hunebedcentrum goed van pas. Frits tovert boomstammen om tot de meest uiteenlopende objecten: robuuste prullenbakken voor op het terrein van het Hunebedcentrum, stevige banken voor in het Oertijdpark, een stoere bestekbak voor in het restaurant, om maar een paar dingen te noemen. Het houten wijnrek op de bar is door Frits gemaakt in samenwerking met een specht en een eekhoorn. Frits gebruikt meestal larixhout. Na de bewerking worden de spullen die buiten moeten staan, ter bescherming, ingesmeerd met gekookte lijnzaadolie.

Als Frits geen houten informatiebord of een bolderkar aan het timmeren is, dan verricht hij de meest uiteenlopende herstelwerkzaamheden. Vandaag moet er een stoel uit de filmzaal gerepareerd worden. Ook in het Oertijdpark is er altijd wel wat te doen. Regelmatig moet er in één van de daar aanwezige boerderijen een deur opnieuw worden opgehangen of iets anders gerepareerd worden. Uiteraard komen hier geen moderne scharnieren aan te pas maar pen-en-gat verbindingen en andere ouderwetse bouwtechnieken. Frits zijn ervaring met de restauratie van oude boerderijen in Smeerling en vakkennis opgedaan tijdens een opleiding zijn hierbij erg nuttig gebleken.

Momenteel wordt er in de werkplaats door Frits en collega’s van de Technische Dienst de laatste hand gelegd aan een rustieke houten kraam waarin warme of koude gerechten gepresenteerd kunnen worden. Twee forse houten ronde wielen die Frits onder de kraam heeft gezet, zorgen ervoor dat de kraam op ieder gewenst plekje op het terrein van Hunebedcentrum kan worden neergezet. Terwijl Frits een spoedreparatie uitvoert in het kantoor van het Hunebedcentrum, schuren zijn collega’s de kraam nog een keer mooi op. Daarna moet er nog een laagje lak worden aangebracht voordat de kraam in gebruik kan worden genomen. Frits kan dan gaan nadenken over de archeologische opgravingsbak die getimmerd moet worden en zich weer gaan bezighouden met de volgende reparatie of onderhoud klus.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.