Wat is oker? En waar wordt het voor gebruikt?

0
4090

Oker is een ijzerhoudend mineraal en tijdens de prehistorie als kleurenpigment gebruikt. Dit pigment wordt gebruikt voor schilderingen in grotten en tegen rotswanden. Van de schilderingen zijn dierlijke en menselijke figuren bekend. Het pigment is waarschijnlijk ook gebruikt om het lichaam te beschilderen en voor het kleuren van kleding en voorwerpen.  Bij de Himba wordt het lichaam twee keer per dag ingesmeerd met oker tegen de zon en de muggen. De rode oker is waarschijnlijk ook gebruikt om de duurzaamheid van dierenhuiden te vergroten en om natuurlijke harsen te verharden.

Oker te koop op de markt in Namibie (foto Alda Lesschen).

In de Steentijd worden stukken oker gevonden op plekken waar de mensen activiteiten uitvoeren. De stukken oker vertonen sporen van krassen en van slijpen. Dit wijst op het vermalen van de oker tot poeder en het gebruik van oker als kleurstof. De oker lijkt uit Duitsland of België afkomstig. De oker wordt gebruikt bij rituelen en begravingen. In de Nieuwe Steentijd lijkt er naast een lokale handel in grondstoffen ook een handel te bestaan op grotere afstand. Oker wordt op grotere afstand verhandeld en lijkt een hoge waarde te hebben. Oker speelt een rol in rituele activiteiten gedurende de prehistorie.

Himba-vrouw met oker ingesmeerd tegen zon en muggen (foto Alda Lesschen).

De Trechterbekerboeren kleuren hun offerbijlen rood met deze kleurstof en de bijlen worden gedeponeerd in waterrijke gebieden. De oker wordt aangetroffen bij de scherpe kant van de bijl. Het is niet duidelijk of het oker net voor het offeren wordt aangebracht of direct na het maken van de bijl. Ook wordt oker aangetroffen op vuurstenen werktuigen in de hunebedden. In dat inzicht zou oker een rol kunnen hebben gespeeld in de begravingen. Deze bijlen met oker zijn niet gebruikt en honderden keren in- en uitgepakt. Dit inpakken is misschien uit te leggen als het verbergen van het voorwerpen zodat niet iedereen het voorwerp kon zien.

Onze oermensen geven de (jonge) bezoekers graag een oertattoo, kijk voor de agenda wanneer!

Oermens geeft de nieuwe jagers een oertattoo.

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.