By Wolfgang Sauber (Own work) [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

In de stad Hallein aan de rivier de Salzach ligt het Keltenmuseum. In dit museum vind je de archeologische vondsten van de La Tene-cultuur (ijzertijd) die komen uit de graven in de omgeving van de zoutmijn Salzwelten Hallein te Dürrnberg. Het museum bestaat sinds 1882 maar is sinds 1970 verplaatst naar een locatie aan de rivier de Salzach, namelijk in het oude Saline Hallein aan de Pflegerplatz (de oude zoutkantoren). Sinds de jaren tachtig is de tentoonstelling De Kelten in Centraal Europa te zien met daarin de rijkdom van ontdekkingen in de omgeving van Hallein.

Keltenmuseum
Keltenmuseum.

De archeologische vondsten

De grootste afzettingen van zout in Centraal Europa zijn geconcentreerd in de Oostelijke Alpen, namelijk in de omgeving van Salzburg en Salzkammergut. De mijnen Hallstatt, Hallein-Durnnberg en Bad Reichenhall liggen vlakbij elkaar. Het mijnen naar zout in Hallstatt start in de late bronstijd, bereikt zijn hoogtepunt in de ijzertijd en eindigt plotseling rond 400 v.Chr. door een mogelijke natuurramp. De mijn Hallein-Durnnberg start in de ijzertijd en eindigt rond 100 v.Chr. (waarschijnlijk verschuift het mijnen naar Reichensall). De rijkdom van de graven toont aan dat de zouthandel erg goed ging.

Hallein Keltenmuseum - Bergbau Hacken Rekonstruktion 2
Reconstructies van pikhouwelen die door de Keltische mijnbouwers werden gebruikt.

Topvondsten: de hele rijke graven

De graven uit de ijzertijd zijn gevonden sinds de 16e eeuw, maar in de jaren zestig zijn de opgravingen te Moserstein gestart en hierbij zijn hele rijke graven gevonden uit zowel de Hallstatt- als La Teneperiode. Daarna hebben opgravingen plaatsgevonden in Lettenbühel, Kranzbichl and Simonsbauerfeld.

Hallein Keltenmuseum - Streitwagen 1
Reconstructie van de paardenwagen uit graf 44.
Hallein, Keltenmuseum, 07
Vondsten uit de zoutmijnen bij Dürrnberg: zwaarden en helmen.

Locatie

Keltenmuseum Hallein
Pflegerplatz 5
5400 Hallein
http://www.keltenmuseum.at/

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.