In het noorden van Finland ligt het Kierikki Stone Age Centre in Yli-li langs de rivier Lijoki, zo’n 55 kilometer ten noordoosten van de stad Oulu. Het adres is Kierikkikeskus, Pahkalantie 447A, 91200 Yli-Ii, Finland. De weg naar het centrum is lang en recht, onderweg heb ik rendieren en elanden vanuit de bus mogen zien – een ware beleving. Heel bijzonder was het om een eland met jong te zien grazen. Het centrum bestaat uit een museum, een opgravingsterrein, een archeologisch openluchtmuseum en een hotel. In de omgeving van het museum zijn rendieren te bewonderen.

Vlak bij archeologisch openluchtmuseum: een rendier.
Plattegrond van het Stone Age Center.

Archeologische voorwerpen

In het museum wordt het verhaal van de prehistorie van dit gebied verteld. In de omgeving van het museum zijn verschillende nederzettingen uit de nieuwe steentijd gevonden en onderzocht. Onderzoek vindt plaats sinds de jaren zestig en gaat nog steeds door. Deze plaats heeft het beeld van de steentijdmensen in Finland veranderd. In plaats van het beeld van jagers en verzamelaars die als nomaden leefden, leefden deze mensen uit de nieuwe steentijd op deze plek het hele jaar in grote dorpen. De ligging aan de rivier maakte dit mogelijk door een rijke visvangst en jacht op zeehonden. Het overschot aan producten van vis en zeehonden werd verhandeld tegen prachtige pijlpunten uit Rusland en barnstenen ornamenten uit het Baltisch gebied. Bijzonder is de kauwgum van berkenbast gevonden bij opgravingen in 2007. Elke zomer wordt het onderzoek opengesteld voor het publiek en de bezoekers kunnen zelfs meehelpen.

Maquette van het dorp uit de nieuwe steentijd.

Archeologisch openluchtmuseum

Het openluchtmuseum bestaat uit twee vierkante kilometer met reconstructies. De archeologische site bestaat uit meer dan 40 resten van hutten. Het dorp uit de nieuwe steentijd bestaat uit huizen, waaronder een zogenaamd rijtjeshuis. Ook is er een pad waarbij verschillende manieren van jacht worden besproken.

Kierikki Stone Age Centre Oulu Finland 01
Inrichting huis uit de nieuwe steentijd.
Reconstructie met daarachter uitzicht op de rivier.
Offerven.
Werkplaats om met zand stenen te polijsten.
Een van de vallen van de jachtroute.
Met de zelfgebouwde kano’s kan je het meer op.

CombCeramicPottery
Aardewerkscherven van de Comb Ceramic.
De Kierikki-cultuur behoort tot late typische kamkeramiek en de potten dateren van 3.500-3.100 v.Chr. De Finse kamkeramiekcultuur oftewel Comb-Ceramic Culture wordt geplaatst in de nieuwe steentijd ondanks het ontbreken van landbouw. Deze cultuur is vergelijkbaar met andere culturen uit de nieuwe steentijd: aardewerken potten en gepolijste stenen werktuigen.

Topvondsten

De opgravingen geven een bijzonder kijkje in het leven van jagers-verzamelaars.  Bijzondere vondst is het stuk kauwgum van berkenteer, zo’n 5.000 jaar oud. Het materiaal kan zijn gebruikt als ontsmettend middel om tandvleesinfecties te behandelen, maar het was ook een lijm om potten mee te repareren. Op het berkenteer zijn duidelijke tandafdrukken gevonden.

Tekst

Demonstratie hoe je van berkenbast berkenteer kunt maken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.